Ukoričen buran život moreplovca: "Na okeanu života"

Kovačević je tri puta oplovio zemaljsku kuglu živjevši životom filmskog scenarija
227 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Miloš Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.01.2018. 10:42h

Knjiga „Na okeanu života“, autora Miloša Kovačevića, moreplovca, čovjeka koji, kako je kazao novinar i publicista Maksim Vujačić, nema literarnih pretenzija, niti ambicije da se bavi književnim radom promovisana je u sali nikšićkog „Zahumlja“. On je samo želio da svoj buran život „ukoriči“.

„Cijelo ljeto 2014. Miloš je jednom našem društvu pripovijedao o svom neobičnom, burnom životu, ponajviše o godinama rada na 22 broda. On će, igrom sudbine, kao moreplovac, tri puta oploviti zemaljsku kuglu i živjeti život vrijedan filmskog scenarija“, kazao je Vujačić.

On je Kovačevićevo pripovijedanje uobličio, a roman je izdala biblioteka „Arhiv uspomena“, koju je Vujačić utemeljio 1991.godine.

„Miloš je pripovijedao, ponešto i lično zapisivao i to mi donosio, a rezultat je ova autentična ispovijest junaka knjige koja se čita u jednom dahu i snažno plijeni pažnju i cjelinom fabule i pojedidim poglavljima“, kazao je Vujačić.

Novinar Dragan Mitov Đurović, kazao je da Kovačević nije morao ništa da maštom nadograđuje jer je on napisano odživio i sročio u priču o „stotinu života“, u „roman istine“. Đurović je kazao da Kovačevića poznaje još dok su zajedno učestvovali na radnim akcijama i da je uvijek bio i ostao svoj. A to je, prema njegovim riječima, ono što Kovačević i poručuje - da prije i poslije svega treba ostati svoj.

„Mogu vam prepričavati roman, ali ovo nije roman za prepričavanje. Ovo je roman za čitanje. Možda to i nije jezikom velikih stvaralaca, ali jeste jezikom života, a jezik života je ipak najbliži istini. Ovo je poseban roman zato što je 'Na okeanu života' roman o svim burama koje je Miloš budan dočekivao. Uvijek je bio na krmi života, učeći nas da nikada ne treba prestati da se borimo, a on je i izgubljene bitke vraćao u pobjedu“, kazao je Đurović.

Govoreći o životu autora romana, novinar Čedo Vukotić kazao je da je Kovačeviću „izazov bio putokaz koji su većina zaobilazili, a on ga uporno slijedio“.

„Roman 'Na okeanu života' prvi put sam slušao dok je Miloš pričao, a Maksim bilježio, a kada je izašao iz štampe i pročitao. Ugao iz koga sagledavam i prilazim njegovom sadržaju opravdava pažnju, a ako se čita na, po mom mišljenju, pravi način iz njega se može dosta i naučiti. Zato ga preporučujem čitalačkoj publici“, kazao je Vukotić.

Odlomke iz romana čitao je glumac Miro Nikolić, Kovačević prijatelj još iz akcijaških dana.

Bonus video: