Vremeplov: Sudijama rok do juna

Pojedini istražni i sudski procesi za milionske korupcionaške afere traju godinama, naročito u slučajevima kada su osumnjičeni ili optuženi rukovodioci velikih kompanija
59 pregleda 1 komentar(a)
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2018. 08:53h

Novoizabrana predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica naložila je sudijama svih sudova da do 1. juna ove godine okončaju postupke koji se odnose na krivična djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, saznaju Vijesti.

Slučajevi kojima predsjednica Vrhovnog suda daje prioritet jesu zloupotrebe službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakonita naplata i isplata, prevara u službi,protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, kao i djela koja se ubrajuu grupu krivičnih djela zloupotrebama vrijednosnih papira... pranje novca, povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, zloupotreba monopolističkog položaja, neovlašćena upotreba tuđe firme, nesavjestan rad, zloupotreba ovlašćenja u privredi i kreditne sposobnosti, lažan bilans, odavanje poslovne tajne, odavanje i korišćenje berzanske tajne... Pojedini istražni i sudski procesi za milionske korupcionaške afere traju godinama, naročito u slučajevima kada su osumnjičeni ili optuženi rukovodioci velikih kompanija.

Posebna komisija trebalo bi da do kraja ovog mjeseca sačini prvi izvještaj o tome šta je sa predmetima koji se godinama ne završavaju.

Bonus video: