Padre je rekao da se to tako radi

"Preporučio nam je Milenu, jer zna španski, a njen otac je uticajan čovjek", kazao je Palou
334 pregleda 28 komentar(a)
Danilo Popović, Foto: Savo Prelević
Danilo Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2018. 06:55h

Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou kazali su juče u sudu da, iako su se sa bivšim predsjednikom “Ferse” Hose Maria Roger Ezpeletom dogovorili da se posrednicima u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri isplati četiri miliona eura, u šemi isplate koja je kasnije poslata, pojavila se cifra od još šest miliona eura.

“Kasnije smo saznali da je cifra namijenjena upravo Hose Marii i bivšem sindikalnom lideru Danilu Popoviću”, kazali su oni na suđenju zbog duga u poslu izgradnje vjetroelektrana.

Popović i Palou su tužbu podnijeli jer im, tvrde oni, nije isplaćena provizija za ugovaranje posla.

Radi se o poslu koji je u julu 2010. godine Vlada Crne Gore ugovorila sa kompanijom “Fersa”.

Popović i Palou pokrenuli su postupak protiv prvih partnera Vlade u projektu - firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

U međuvremenu je BWP Montenegro prestala da postoji, pa su kao tuženi ostale dvije španske firme.

Tužioci su juče satima objašnjavali kako su ugovorili posao izgradnje vjetroelektrana i da na kraju nijesu dobili ništa od dogovorenog, sem što je Vladimir Popović dobio 20.000 eura.

“Ugovor između Ferse i BWP Europe pokazao sam kasnije raznim advokatima i sudijama u Barseloni. Njihovo mišljenje je bilo da je ugovor sačinjen da bi nas prevario i da je klasičan primjer skrivanja tokova novca”, tvrdio je Španac juče.

On je naveo da ga je, u novembru 2006. godine, Fersa ovlastila da organizuje posao vezano za vjetrenjače u Crnoj Gori.

“Vladimir mi je rekao da ima odgovarajuću osobu koja bi nam mogla pomoći i preporučio Milenu Popović, jer zna španski, a njen otac je uticajan čovjek, koji bi nam mogao pomoći da dođemo do ljudi u Vladi”, naveo je Palou.

Nakon toga su se, rekao je, Vladimir Popović, predstavnik BWP Europe i osnivač „BWP Montenegro“ Alex Requesens Palleroli, njegov brat Mark i Danilova ćerka Milena Popović i on, sastali sa predsjednikom Ferse Hose Mariom, kada su se dogovorili da će Fersa, kada potpiše ugovor sa Vladom, svakome od njih petoro isplatiti po 800.000 eura na ime provizije za ugovaranje posla.

Nakon toga im je Alex Requesens Palleroli poslao šemu isplate, a ugovor sa svakim pojedinačno trebalo da bude potpisan kad se potpiše ugovor sa Vladom.

“Međutim u toj šemi koja je poslata pojavila su se dva nova imena P. Milena i Hose Maria i to na iznos od šest miliona eura. Niko nam nije objasnio o čemu se radi. Kasnije sam saznao da su to Padre Milena, odnosno Milenin otac i predsjednik Ferse”, rekao je Palou.

Vladimir Popović je rekao da su Palou i Aleks Requesens Palleroli došli kod njega, jer je znao španski, kada su se dogovorili da predstave Vladi Fersu kao potencijalnog investitora izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

On je pojasnio da su mu Danilo Popović i Milena kućni prijatelji. Rekao je da ga je Danilo pitao na nekoj slavi može li da mu zaposli ćerku kod Španaca, a da će im on zauzvrat srediti sastanke sa Vladom.

Rekao je i da je on upoznao predsjednika Ferse sa Danilom Popovićem i da je imao sastanak sa Popovićima, nakon što je dobio 20.000 eura.

“Na tom sastanku Milena je plakala, a Danilo je vikao”, rekao je Popović.

“Kada mi je isplaćeno 20.000 eura, a u mejl korespondenciji sam vidio da je u toj prvoj tranši isplaćeno 500.000 eura, pitao sam Milenu i Danila o čemu se radi. Ona mi je rekla da je svima isplaćeno po 20.000 eura, te da će mi sve biti isplaćeno kada se potpiše ugovor sa Vladom. Ja sam pitao što je sa još 400.000 eura, onda je Danilo rekao “to se tako završava, tebe to ne treba da interesuje””, rekao je on.

Sutkinja Jelena Vulović nastavak suđenja zakazala je za 26. februar kada bi trebalo da budu saslušani sadašnja zakonska zastupnica Ferse Anabel Lopez i predstavnik BWP Europe Alex Requesens Palleroli.

Vulović će naknadno odlučiti o saslušanju svjedoka u tom sporu.

Centar za istraživačko novinarstvo CIN CG pisao je ranije o sumnjama u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje VE na Možuri.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je preuzelo iz Osnovnog suda spise spora koji se vodi u podgoričkom Osnovnom sudu, navodeći da ima saznanja o tom predmetu, ali od tada nije odgovoreno da li su pokrenuli izviđaj zbog sumnji u moguću korupciju državnih funkcionera koji su odlučivali o ovom poslu.

Vjetrenjače još nijesu izgrađene

Ministarstvo ekonomije je sa Fersom u julu 2010. godine potpisalo ugovor o gradnji VE na Možuri vrijedan 65 miliona eura. Ugovorom se država obavezala da narednih 12 godina otkupljuje godišnje cjelokupnu proizvodnju struje po utvrđenoj cijeni od 96 eura po megavatu. Godišnja proizvodnja procijenjena je na oko 100.000 megavata, pa bi Fersa i Čelebić godišnje od države dobijali oko 9,6 miliona eura, ili za cijeli period otkupa 115,2 miliona. Novac bi se obezbijedio sa posebne stavke na ručunu svih potrošača struje u Crnoj Gori. Fersa je u međuvremenu prodala svoje učešće firmi sa Malte Enemalta plc, koja ga je zatim prenijela na kompaniju Malta Montenegro Wind Power JV Ltd. Vjetrenjače na Možuri se grade, a ugovor se mijenja zbog roka završetka.

Bonus video: