REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Kako primaju jednokratnu pomoć oni koji primaju po hiljadu eura"

Gosti u studiju su bili Goran Kuševija - Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Minsitarstvu rada i socijalnog staranja, Ana Stijepović - direktorica podgoričkog Centra za socijalni rad, Marina Medojević - direktorica NVO Banka hrane i Danijela Ćetković -samohrana majka
230 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 04.04.2019. 23:49h

Tok emisije:

21:30 Medojević je kazala da ne žele da sarađuju sa zvaničnim institucijama, jer ne žele da ulažu napore kako bi se posle pomagalo politički privilegovanim. 

21:18 Jedan od potpisnika peticije za smjenu Purišića, Marko Begović, smatra da reakcija premijera pokazuje da institucije reaguju samo na pritisak javnosti. 

21:08 Kuševija je kazao da ministar Purišić nije odgovoran zbog ovog slučaja, a da Centar za socijalni rad pomaže u skladu sa mogućnostima države. 

21:04 Ćetković je pitala kako ljudi koji primaju od 600 do hiljadu eura primaju jednokratnu socijalnu pomoć, podsjećajući na slučaj iz Berana. Kuševija je objasnio da iza svake odluke stoji stručno lice koje procjenjuje da treba dodijeliti jednokratnu pomoć.

20:56 Stijepović je objasnila da Centar za socijalni rad sada ima dovoljno kapaciteta, naročito kada je u pitanju broj stručnih radnika. Kuševija je naveo da nema Centar za socijalni rad pravo da zaviri u svaku kuću i utvrđuje materijalno stanje. 

20:47 Medojević je navela da je nemoguće da je djevojčica umrla od gladi, jer iako je postojao problem gladi, uoči Nove godine i za Božić je skupljeno više pomoći i hrane. 

20:38 Kuševija je naveo da se u javnosti pojavilo mnoštvo informacija o porodici Bogavac, a da oni ne žele da izlaze u javnost sa više detalja jer žele da štite privatnost porodice.

20:23 Marijana Bogavac je u emisiji Reflektor kazala da se više puta obraćala svima, a da je jedino gradonačelnik Podgorice pomagao više puta i da je Marina Medojević uvijek pomagala i bila uz njih. "Htjela bih da demantujem da je Jelena umrla od gladi...Samo se pitam da li je moguće da je ovo moralo da se desi, da je moralo dijete da mi umre, da bi se institucije oglasile i došle da pomognu", navela je Bogavac. 

Ona je kazala da je dva puta išla u Centar za socijalni rad, ali da novca nije bilo. 

20:14 Danijela Ćetković je navela da joj je samo jednom odobrena jednokratna pomoć i da je morala sama da ide da pita da li joj je odobreno i to 20 eura. 

Kaže da nije dobila priznanicu niti rješenje nakon toga Stijepović je navela da se vjerovatno radi o propustu socijalnog radnika. 

20:06 Medojević je objasnila da se Marijana Bogavac prvi put Banci hrane obratila 2015. godine. Ona se požalila da jako rijetko dobijaju odgovore od Ministarstva i Centra za socijalni rad, a da iz tih institucija idu i obilaze ljude nakon apela Banke hrane.

20:05 Stijepović je kazala da je u Centru za socijalni rad odobrena pomoć za Marijanu Bogavac, ali da joj odluka o tome greškom nije isporučena.

Kada se mogu očekivati rezultati istrage koju je naložio premijer Duško Marković povodom smrti trogodišnje djevojčice Jelene Bogavac, te koje su sve institucije pod lupom istražnih organa? Zbog čega oko 1.200 potpisnika peticije traži smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića? 

Koliko je građana Crne Gore danas u stanju socijalne potrebe? Da li je svima dostupna neka vrsta socijalne pomoći? Ko i na koji način to kontroliše i da li ima zloupotreba? 

Da li sistem prepoznaje samohrane majke kao ugroženu kategoriju stanovništva i kako se odnosi prema njima?

Ovo su neka od pitanja koja će osvijetliti Reflektor sjutra od 20 sati na Televiziji Vijesti. 

Gosti u studiju: Goran Kuševija - Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Minsitarstvu rada i socijalnog staranja, Ana Stijepović - direktorica podgoričkog Centra za socijalni rad, Marina Medojević - direktorica NVO Banka hrane i Danijela Ćetković -samohrana majka. 

Gledajte Reflektor sjutra od 20h!