Sobna temperatura Ane Miljkovac

Na izložbi je prikazano 100 odabranih radova autora iz cijelog svijeta koji koriste putovanja za inspiraciju, ističu iz Centra vizuelnih umjetnosti “20 -21” iz Nord Linkolnšira, Velika Britanija koji organizuju izložbu
50 pregleda 4 komentar(a)
Ana Miljkovac rad (novina)
Ana Miljkovac rad (novina)
Ažurirano: 15.01.2018. 10:56h

Crnogorska umjetnica Ana Miljkovac jedna je od izlagača na međunarodnoj izložbi “Hotel Drawings” koja je otvorena 13. januara a traje do 24. marta.

Pokretački moto izložbe su poznati radovi “Crteži hotela” njemačkog umjetnika Martina Kipenbergera.

“Umjetnik nomadskog karaktera, koji je boravio u hotelima nedjeljama i mjesecima, koristio je brendirane hotelske papire i blokčiće i stvorio stotine crteža. Na ovaj način su nastali neki od njegovih najinteresantnijih radova”, kaže Miljkovac.

On će se predstaviti kolažem “Sobna temperatura 2.” koji je realizovan kombinovanjem crteža koji su nastali na putovanjima 2001. i 2014. godine. Ističe da joj je tema bliska i da voli da pravi bilješke crtajući na salvetama, papirima, računima, dok čeka na prevoz, poslugu u restoranu ili odmara u nekoj hotelskoj sobi.

“Sama tema izložbe mi je bliska, volim da pravim bilješke crtajući na salvetama, papirima i blokčićima u hotelskim sobama, bifeima na autobuskim i željezničkim stanicama, restoranima… Kako ovog materijala imam puno, glavni problem je bio izbor najupečatljivijih skica i krokija. Za ovu izložbu sam izabrala neke na koje sam bila potpuno zaboravila, pa me obradovalo njihovo ponovno "otkriće". Igrala sam se njihovom kombinacijom i tako je nastao kolaž “Sobna temperatura 2.” koji sam poslala za izlaganje”, kazala je Miljkovac.

Na izložbi je prikazano 100 odabranih radova autora iz cijelog svijeta koji koriste putovanja za inspiraciju, ističu iz Centra vizuelnih umjetnosti “20 -21” iz Nord Linkolnšira, Velika Britanija koji organizuju izložbu.

Bonus video: