HRANA ZA MOZAK I SRCE

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da se duže osjećate sitim i smanjite apetit
253 pregleda 1 komentar(a)
bademi, orasi, Foto: Shutterstock
bademi, orasi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2018. 18:14h

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lješnici, bademi, pistaći, kikiriki, domaći orasi, ali i oni iz uvoza kao što su brazilski ili indijski.

Za bolje zdravlje savjetuje se šaka orašastih plodova na dan, odnosno 30 grama na dan. Ako ovo pravilo usvojite, automatski smanjujete rizik od raka, srčanih i respiratornih problema. Kada su žene u pitanju, konzumiranje svega dvije šake ovih plodova nedjeljno može da produži njihov život podjednako kao i džogiranje četiri sata nedjeljno.

Orasi za holesterol

S obzirom da orasi rastu u našim krajevima lako ih je nabaviti, a najbolji su za ljude s povišenim nivoom holesterola. Studije pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje holesterol od 0,3 do 0,5 bodova.

Indijski oraščići za umor

Plod indijskog oraha je bogat izvor gvožđa, pomaže u snadbijevanju organizma kiseonikom i garantuje veću energiju. Takođe, ovi orasi sadrže pravo bogatstvo vlakana, vitamina E i K, kao i magnezijuma i kalijuma.

Kikiriki za mršavljenje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da se duže osjećate sitim i smanjite apetit. Mnoge studije su dokazale da će vam redovno konzumiranje ove namirnice pomoći da imate manje oscilacije u kilaži i lakše ćete mršaviti.

Pistaći za niži pritisak

Osim što su veoma ukusni, pistaći sadrže više kalija nego banane, koje su poznate po ovom mineralu. Pistaći pomažu u regulaciji krvnog pritiska, ali osobe sa poremećenim radom bubrega bi trebalo da ograniče unos kalijuma u organizam, pa tako i pistaće.

Bademima protiv dijabetesa

Bademi imaju niži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude oboljele od dijabetesa. Bogati su i magnezijumom, koji ima važnu ulogu u regulaciji visine šećera u krvi.

Lješnici za zdravo srce

Lješnici su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan su od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Osim toga, sadrže vlakna, kalcijum, magnezijum, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospješuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas