Ponovljeno suđenje Lameževiću: Još jednom će vještačiti uzrok smrti pacijenta

Na ponovljenom suđenju Lameževiću u Višem sudu, pred vijećem sudije Radoslava Konatara, Lamežević je juče ponovio da nije kriv zbog smrti pacijenta i da uzrok smrti nije „ruptura slezine“, već povreda glave
127 pregleda 1 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.01.2018. 08:36h

Viši sud u Bijelom Polju odredio je novo vještačenje u slučaju smrti pacijenta Mirsada Bošnjaka.

Njega je, nakon pada sa terase porodične kuće, liječio bjelopoljski hirirg Eldin Lamežević.

Na ponovljenom suđenju Lameževiću u Višem sudu, pred vijećem sudije Radoslava Konatara, Lamežević je juče ponovio da nije kriv zbog smrti pacijenta i da uzrok smrti nije „ruptura slezine“, već povreda glave.

Sudsko medicinski odbor iz Beograda utvrdio je ranije da Bošnjak nije mogao da umre zbog teške povrede nakon pada sa terase, već isključivo usljed iskrvavljenja iz slezine, što je moglo biti sanirano.

Novo vještačenje je povjereno Sudsko-medicinskom odboru u Novom Sadu.

Lamežević je ranije u dva ponovljena postupka osuđen na pola godine zatvora.

Odlukom Ustavnog suda ukinuta je presuda Višeg, iz januara prošle godine, i predmet vraćen na ponovni postupak.

Ustavni sud je zaključio da je hirurgu povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer su sudovi tokom postupka odbijali predloge odbrane, da drugi vještaci medicinske struke provjere vještačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda.

U svojoj odluci Ustavni sud, između ostalog, navodi da u krivičnim postupcima sud mora voditi računa da optuženom stavi na raspolaganje sve dokaze.

“Sud je dužan da strankama i braniocu obezbijedi jednake uslove u pogledu predlaganja dokaza, pristupa dokazima i njihovom izvođenju. Shodno tome, odbijanje dokaznih predloga može povrijediti načelo "jednakosti oružja", kao jedan od načela pravičnog postupka”, piše u odluci Ustavnog suda.

Lamežević je kao pripravni ljekar 12. avgusta 2013. godine, pregledao Bošnjaka nakon što je ovaj pao sa terase porodične kuće u Nedakusima.

U optužnici piše da okrivljeni prilikom pregleda nije posvetio potrebnu pažnju, kako bi na nesumnjiv način, pored povreda glave, utvrdio postojanje povrede organa trbušne i grudne duplje.

Bonus video: