Reakcije povodom odlaska Predraga Lucića: Ugasio se jedan Feral

“Predrag Lucić obilježio je hrvatsko novinarstvo svojim humorom, ironijom i satirom. Ostavio je trag u novinarstvu, književnosti i kazališnoj umjetnosti", stoji u saopštenju upućenom iz Ureda predsjednika vlade
129 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Lucić (Novine)
Predrag Lucić (Novine)
Ažurirano: 13.01.2018. 08:00h

Nakon vijesti o smrti Predraga Lucića, suosnivača Feral Tribunea, uglednog novinara, pisca i reditelja, nenadmašnog satiričara, reagovali su mnogi predstavnici javnog života u Hrvatskoj, ali i regionu. Svi su ujedinjeni u misli da nas je napustio istinski velikan duha.

Aleksandar Trifunović: Bio je maestralan

"Napustio nas je Peđa Lucić. Jedan od najboljih. Beskrajno sam tužan. Ujedino i ponosan sam i srećan zbog činjenice da smo se družili, da sam ga ugostio u Banjaluci, u Buki više puta, volio je doći zajedno sa Dežulovićem, volio je da govori, recituje, pjeva ljudima. Bio je maestralan. Ovacije u KSETu, ovacije u Jazavcu, Domu omladine. Svi koji su imali priliku da ga gledaju i slušaju znaju o čemu govorim, Peđa je bio jedinstven čovjek. Genije satire, genije političkog teksta, kamen temeljac Ferala, ljudina. Mjesecima su se njegova porodica i on, prijatelji, Boris i Rose borili sa aveti bolesti, dok god je mogao, smijao se. Kad smo predstavljali Smijeh slobode u Banjaluci rekao je da je u ovakvim vremenima, sa ovako podijeljenim kartama časno biti na strani poraženih. Časno je bilo biti na tvojoj strani druže. Nedostajaćeš

"

Maja Sever: Pozdrav, ljudino!

"Umro je. Malo ćemo plakati, a onda se glasno smijati. Budalama koje je on tako dobro ismijavao. Bio mi je tako zgodan. Znam da je važnije da je bio pametan, duhovit i hrabar, ali meni je bio i baš zgodan. Pozdrav ljudino."

Saša Leković: Kad umre odličan novinar, to je uvijek i nenadoknadiv gubitak

"Umro je Predrag Lucić.

Smrt bilo kojeg čovjeka je tragedija koliko god neminovna bila. Kada umre netko tko je javna osoba i tko je godinama prisutan u javnosti kroz svoj rad to pogodi i mnoge ljude koji tog čovjeka nisu osobno poznavali.

Kad umre odličan novinar to je uvijek i nenadoknadiv gubitak za novinarsku zajednicu, ali i za cijelo društvo.

Predrag se borio sa teškom bolešću koja mu na žalost već dugo nije dozvolila pisati. Meni je nedostajao od prvog broja Novog lista u kojem nije objavljena njegova kolumna i znam da taj osjećaj dijelim sa mnogima.

Predrag Lucić ostat će u sjećanju najvećeg broja ljudi najviše po onome što je napravio u Feralu i za Feral, ali mi stariji sjećat ćemo ga se i po mnogo čemu drugome. Na primjer po sjajnim reportažama koje je zajedno sa Borisom Dežulovićem objavljivao u predratnoj Slobodnoj Dalmaciji.

Predrag Lucić bio je čitav život Novinar i radio je onako kako bi novinari jedino trebali i smjeli - nepokolebljivo i nepotkupljivo, u korist istine i pravednosti."

Premijer Plenković: Obilježio je hrvatsko novinarstvo svojim humorom, ironijom i satirom

Poruka saučešća stigla je Lucićevoj porodici i od premijera Andreja Plenkovića.

"U povodu prerane smrti novinara, pisca i redatelja Predraga Lucića, u ime Vlade i osobno upućujem vam izraze iskrene sućuti. Predrag Lucić obilježio je hrvatsko novinarstvo svojim humorom, ironijom i satirom. Ostavio je trag u novinarstvu, književnosti i kazališnoj umjetnosti, a o njegovom doprinosu kulturi svjedoči i ovogodišnja nagrada Judita za najbolje postignuće u dramskom programu 63. Splitskog ljeta", stoji u saopštenju upućenom iz Ureda predsjednika vlade.

Bojan Glavašević: Svijet, i Hrvatska, bez njega će biti siromašniji za mnogo, mnogo smijeha

"Predrag Lucić je bio veličanstven čovjek. Svijet, i Hrvatska, bez njega će biti siromašniji za mnogo, mnogo smijeha. Requiescat in pace, majstore."

Marijana Puljak: Ugasio se jedan Feral. Počivao u miru

"Luđaci

Oni su svjetlost svijeta

Mi gledamo

A oni vide

Mi se smijemo

Oni su smijeh

Njihova ludost nam

Otvara vrata

Iz ludnice

Koju zovemo Svijet"

Ugasio se jedan feral :(. Počivao u miru."

Edo Maajka: Jedan od najvećih i najboljih

"Danas nas je napustio jedan od najvećih i najboljih, Predrag Lucić. Sućut obitelji."

Martina Mlinarević Sopta: Godinama si nas spašavao od svega najgoreg u sunovratu ovog društva

"I samo se mislim da ćeš odnekud viknuti kako je sve samo zajeb, još jedna tvoja genijalna satira, kako će se samo odnekud začuti onaj tvoj smijeh kojim si nas godinama spašavao od svega najgoreg u sunovratu ovog društva. Ali nije zajeb. Nema bolnije istine od one da takva borba u ovom jadu, u konačnici uzima samo borce, a govna ostaju, umrežena, nakežena likovanjem i tako dobro raspoređena. Hvala ti što si do zadnjeg momenta ostao borbi vjeran. U borbu založio čitavog sebe. Adio dječače. Svima koji su ga voljeli i poznavali iskrena i najdublja sućut."

Bonus video: