Lješkovića čekaju da preuzme SAJ?

Lješković je potvrdio da je na slobodi, ali nije želio da komentariše da li će se i kada vratiti na posao u Upravu policije
584 pregleda 28 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2018. 17:17h

Suspendovani komandant Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković odslužio je zatvorsku kaznu i, prema saznanjima “Vijesti”, uskoro će ponovo preuzeti komandovanje tom elitnom policijskom jedinicom.

Od kada je Lješković suspendovan, funkciju vršioca dužnosti komandanta SAJ-a obavlja Mirko Banović.

Lješković je prije tri dana izašao iz spuškog zatvora u kom je bio od kraja septembra 2017. godine. On je osuđen zbog prikrivanja pripadnika SAJ-a koji su batinali građane nakon protesta DF-a 2015. godine.

On je juče “Vijestima” potvrdio da je na slobodi, ali nije želio da komentariše da li će se i kada vratiti na posao u Upravu policije.

Nije želio da odgovori ni na osnovu čega mu je kazna skraćena.

“Pitajte Ministarstvo pravde i od njih ćete dobiti odgovor”, rekao je Lješković.

Prema nezvaničnim saznanjima iz tog Ministarstva, Lješkoviću je sud odobrio uslovni otpust, zbog čega mu je petomjesečna kazna skraćena za trećinu. Prema Zakonu o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, osuđenik koji ispunjava uslove za uslovni otpust može podnijeti molbu za uslovni otpust sudu koji je donio odluku u prvom stepenu.

O molbi za uslovni otpust odlučuje sud koji je donio odluku u prvom stepenu, u ovom slučaju podgoriči Osnovni sud.

U tom sudu Lješković je u januaru prošle godine osuđen na pet mjeseci zatvora, zbog prikrivanja pripadnika policijske jedinice kojom je rukovodio, a koji su tukli građane nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta, oktobra 2015. godine.

Podgoriči Viši sud u junu iste godine potvrdio je tu presudu. Sudilo mu se zbog krivičnog djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović obrazložila je da je iz iskaza svjedoka, video-snimaka i vještačenja utvrđeno da su te večeri još nepoznati sajovci počinili krivična djela mučenje i zlostavljanje, kao i da je takođe dokazano da im je Lješković pomogao u tome da do danas budu neotkriveni.

Tokom postupka koji je vođen protiv njega, tužilaštvo je tvrdilo da je sačinio zajednički izvještaj o upotrebi sredstava prinude sa još 54 pripadnika te jedinice, nakon protesta Demokratskog fronta 24. oktobra 2015. godine, i time svjesno prekršio propise i od javnosti sakrio sajovce koji su mučili i zlostavljali građane nakon razbijanja demonstracija. Tužiteljka je, u završnim riječima, istakla da je u postupku utvrđeno da su sajovci te večeri na tri lokacije mučili i zlostavljali Milorada Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića i Momčila Baranina.

Suspendovani komandant SAJ-a na izdržavanje zatvorske kazne javio se 21. septembra.

Najveći dio kazne “robijao” je u bolnici “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku, ne u Zatvoru za kratke kazne.

Iz Ministarstva pravde krajem oktobra prošle godine potvrdili su “Vijestima” da se na liječenju u Brezoviku nalaze dva zatvorenika.

Oni su, međutim, odbili da odgovore o kojim osuđenicima je riječ, od kada se i zbog čega nalaze u toj zdravstvenoj ustanovi.

Bonus video: