Zašto treba da jedete slaninu, žumance i puter

Preskočite omlet od bjelanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je nevjerovatni izvor vitamina A, B i selena
105 pregleda 3 komentar(a)
hrskava slanina, Foto: Shutterstock
hrskava slanina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2018. 18:14h

Masnoće su dugo bile na spisku namirnica koje treba izbjegavati u širokom luku, ali su novija istraživanja pokazala da mnoge od njih imaju i te kako povoljno dejstvo na naše zdravlje. Šta više, postoje one namirnice koje su toliko dobre, da iako su bogate masnoćama, trebalo bi ih konzumirati češće, kažu stručnjaci. Ovo je pet izvora masnoće koje bi trebalo uvrstiti u jelovnik:

Slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje tjeskobu, kaže nutricionistkinja Ali Miler, a prenosi N1.

Puter

Nutricionistički gledano, puter ili maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže tijelu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vježbanja jer sadrži kalijum.

Avokado je pun i bjelančevina.

Žumance

Preskočite omlet od bjelanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je nevjerovatni izvor vitamina A, B i selena.

Tamna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srce. Potrebno je unijeti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca, piše Punkufer.

Bonus video: