Šmanja i Bulatović negirali vezu sa ubistvom Borete i Zečevića u Budvi

Optuženi Šmanja je u sudnici rekao da ga je strah od svega što mu se dešava
280 pregleda 2 komentar(a)
Rafailovići ubistvo, Saša Boreta ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići ubistvo, Saša Boreta ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.01.2018. 18:02h

Vladimir Šmanja i Miljan Bulatović negirali su pred Vijećem sudije specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda da imaju ikakve veze sa zločinom koji se u decembru 2016. godine dogodio ispred lokala „Trofej“ u Budvi kada su ubijeni Budvanin Đorđe Boreta, ali i islučajna žrtva doktor Dragan Zečević.

Osim što sto su ukratko negirali krivično djelo koje im se stavlja na teret, optuženi su pristali da odgovaraju samo na pitanja svog branioca advokata Marka Radovića.

Iznoseći svoju odbranu, optuženi Bulatović je kazao da od optuženih poznaje jedino Šmanju koji mu je dugoodišnji prijatelj. Objasnio je da nije član nikakve kriminalne organizacije, da nije učestvovao u ubistvu ali i kakve veze ima sa garažom u kojoj je policija pronašla oružje.

„Dugo sam se sa pokojnim kumom Šćekićem bavio nekretninama. Imali smo svoju agenciju i bili poznati po tom poslu. Nakon pogibije mog kuma manje sam se bavio nekretninama i nastavio sam da budem fitnis trener. Ipak očetkom 2016 godine pozvala me muška osoba koja mi se predstavila kao Đuro ili Đole. Zanimalo ga da mu nađem garažu pod zakup. Pristao sam da je potražim. Odmah sam pozvao druga Šmanju iz dva razloga: dugovao mi je novac koji sam mislio na taj način da naplatim od njega ali i zato što dugo godina radi u lokalu „Garden“ zbog čega poznaje dosta ljudi. Rekao sam mu da je garaža za mene zbog čega je pristao da mi pomogne", ovako je svoju odbranu počeo optuženi Bulatović.

Objasnio je da su garažu pronašli nakon nekoliko dana i da je istu posjetio samo jednom kada ga je Šmanja vodio da mu je pokaže.

„Drugi put sam došao samo do ispred zgrade u kojoj se garaža nalazi. Tu sam se našao sa ovim Đurom ili Đoletom, kojem sam predao ključeve od garaže. Pitao me da li može garaža da se pregradi, zbog čega sam opet kontaktirao Šmanju koji je nakon razgovora sa vlasnikom garaže odgovorio potvrdno. Tada mi je ta osoba predala prvih 400 eura na ime zakupa, koji je na godišnjem nivou iznosio 700 eura", nastavio je svoju priču optuženi Bulatović.

On je ispričao i da mu je nekoliko nakon toga saopšteno da su ključevi izgubljeni zbog čega je sa Šmanjom otišao do zrade u kojoj se nalazila garaža kako bi preuzeo druge ključeve koje je kopirao.

„Sa nama je bio moj trogodišnji sin i stvarno mi nije jasna logika da sa njim idem na mjestima na kojima se planiraju ili izvršavaju ubistva", dodao je Bulatović.

Kada je kopirao ključeve za njih je došao muškarac, za kog vjeruje da se dovezao motorom.

„Pitao sam ga jeli on Đuro, na šta mi je odgovorio da nije, a potom mi je predao preostalih 300 eura na ime zakupa", kazao je optuženi Bulatović.

Odgovarajući na pitanja svog advokata on je dodao da nije prisustvovao pretresu garaže te da je ugovor o njenom zakupu držao u automobilu.

Šmanja: Strah me od svega

Optuženi Šmanja je u sudnici rekao da ga je strah od svega što mu se dešava.

„Osjećam se toliko preplašeno. Ne osjećam se krivim. Stah me od svega ovog što mi se dešava", prve su riječi odbrane koje je danas izgovorio optuženi Šmanja.

On je u cjelosti potvrdio odbranu svog prijatelja optuženog Bulatovića, dodajući da je garažu zakupio preko Ljubiše Baćevića koji se takođe bavi nekretninama.

„Život mi je okrenut za 180 stepeni, a nikakve veze nemam sa ovim što mi se stavlja na teret, zato me strah. Imao sam problema u istražnom zatvoru. Dva puta su pokušavali da me napadnu i zbog svoje bezbjebjednosti su me izolovali. Zbog toga me strah", kazao je otuženi Šmanja koji je ukazao da se u optužnici ne navodi predmet iz garaže sa kog je izolovan njegov DNK.

I on je tvrdio da ne poznaje druge optužene

Sin za primjer

Pred sudom je saslušan i Jovan Boreta, otav ubijenog mladića, koji je tvrdio da je njegov sin bio za primjer i ponos i da nikakve probleme nije imao niti je kome šta dugovao.

„Tog jutra moj sin je ubrao dvije pomorandže koje mu je moja sestra iscijedila a potom je krenuo da kosi pored garaže. Rekao mi je da je istupljena kosa, prisjećao se Jovan kobnog dana.

Dodao je da se nakon toga našao u „Mogren“ sa doktorom Slobom Krapovićem, čiji sin je predsjednik budvanske opštine te da se tu nalazio i Ljubo Pribilović sa kojim je kum.

„Krapović je dobio poziv i tada sam pomislio da se Đorđe posjekao kosom. Zaputio sam se kući i zatekao sam sestru kako čupa kosu i svoju snahu. Zamnom su došli odmah Slobo i Ljubo i rekli mi da je Đorđe upucan", dodao je Jovan Boreta koji se pridružio krivičnom gonjenju protiv optuženih.

„Ja se ponosim na svu moju djecu ali on je bio poseban i uvijek je bio nasmijan. Imućna smo porodica i jedini dug koji smo imali je prema „Hipotekarnoj banci“. U našu kuću dolazi puno ljudi i svaka peta osoba ima različitu priču o tome šta se dogodilo tog dana. Kada je riječ o Rafailovićima sa njima smo dijelili izvor i bili smo kao jedno samo što smo nosili drugo prezime", dodao je Jovan Boreta.

Punomoćnica porodice ubijenog zečevića advokatica Irena Petričević, kazala je da se porodica, koja je povijeđena postupanjem nadležnih organa pridružuje krivičnom gonjenju protiv optuženih.

Porodica je iz medija saznala za zločin. Dan kasnije iz Niša su došli sin i kćerka stradalog kako bi obavili identifikaciju tijela. Tom prilikom su ostavili svoj kontakt ali ih niko od nadležnih organa nije zvao kako bi ih obavijestio o bilo čemu. Tek u decembru prošle godine iz SDT-a je povana njegova kćerka da da izjavu ali u slučaju koji se, zbog ovog zločina, vodi protiv braće Pavlović, dodala je ona

Bonus video: