Vremeplov: Nalogodavci daleko od istrage

Branioci pojedinih osumnjičenih, uglavnom bivših načelnika, inspektora, nižih vojnih činovnika i rezervista, ocjenjuju da su podneseni zahtjevi za istragu paušalno sačinjeni
2 komentar(a)
suđenje, sudnica, Foto: Shutterstock
suđenje, sudnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2018. 08:54h

Istrage protiv CG državljana osumnjičenih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva početkom 90-ih u crnogorskim sudovima daleko su od završne faze.

Deportacije bosanskih Muslimana i Srba u maju 1992. iz Crne Gore u BIH, Kaluđerski laz, Morinj, Bukovica... zločini su koji su se uglavnom dogodili prije više od deceniju, a kako teku sudski procesi, možda će još toliko čekati na sudsku pravdu.

Tužilaštvo je u posljednje dvije godine zatražilo istrage za ratne zločine, iako je za pojedine slučajeve bivša državna tužilteljka Vesna Medenica priznala da tužilaštvo ne posjeduje dovoljno dokaza o tome šta se zaista događalo i najavila da će zbog toga zatražiti i pomoć Haškog suda u istrazi o događajima u logoru Morinj.

Branioci pojedinih osumnjičenih, uglavnom bivših načelnika, inspektora, nižih vojnih činovnika i rezervista, ocjenjuju da su podneseni zahtjevi za istragu paušalno sačinjeni, da u njima nema nalogodavaca, te da su osumnjičeni za te ratne zločine zloupotrijebljeni.

Bonus video: