Sve(obuhvatnost) generacija i iskaza na Hercegnovskom zimskom salonu

“Zadati umjetniku zadatak da se predstavi znači otvoriti mu mogućnost da izabere ono što on suštinski jeste”
63 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.01.2018. 09:07h

Hercegnovski zimski salon (HZS) koji se organizuje 51. put, ove godine predstaviće 23 autora iz Crne Gore i regiona pod zajedničkim nazivom Sve(obuhvatnost). Ova likovna manifestacija biće otvorena 1. februara u Galeriji “Josip Bepo Benković” u hercegnovskom Starom gradu.

Selektor Salona, slikar mr Vojislav Vojo Kilibarda, objašnjava za Vijesti” da se sveobuhvatnost ovogodišnjeg HZS ogleda “ prvo u izboru autora koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, sa najznačajnijih akademija i fakulteta likovnih umjetnosti. Oni pripadaju različitim generacijama, imaju sasvim različite umjetničke senzibilitete i iskaze, nisu imali /zadatu temu/ pa su i one sveobuhvatne kao i forme i tehnike u kojima su nastajali odabrani radovi. To su sve razlozi koji su doveli do naziva HZS - Sve/obuhvatnost/”Na 51 HZS izlažu profesori, asistenti, predavači… na umjetničkim akademijama i fakultetima u regionu. Zašto ste se opredijelili za takav koncept?

Bilo je više razloga za ovakav izbor. Riječ je o već afirmisanim umjetnicima. Oni prilikom obaveznog reizbora koji se dešava svake četvrte godine potvrđuju svoje znanje i zvanje, biografiju ali i bibliografiju. Svih dvadeset troje učesnika su vrsni umjetnici, sudionici svih zbivanja na savremenoj regionalnoj umjetničkoj sceni, a time i kvalitetom potvrđeni i stalno aktivni. Zbog ovoga je i moj izbor bio težak. Od preko 40 autora, morao sam svesti broj na 20, što nisam uspio da uradim, pa ih u Galeriji izlaže dvadeset.Ističete da je selektorska uloga povjerena samim autorima, uz “utemeljeno i opravdano očekivanje da će oni izabrati najbolje”. Možete li to da pojasnite?

Zadati umjetniku zadatak da se predstavi - znači otvoriti mu mogućnost da izabere ono što on suštinski jeste, da predstavi ono što je njegov stvaralački kredo, riječju da izabere najbolje, ono što je srž njegovog stvaralaštva. To je uostalom sasvim ljudski, svi koji se bave kreativnim poslovima, od zanatlija do vrhunskih umjetnika na poziv da pokažu šta rade - logično biraju najbolje. Bez obzira što sam bio odlično upućen u ono što rade učesnici ovogodišnjeg HZS i ja sam zbog ovakve mogućnosti doživio nekoliko iznenađenja. Ne bih izdvajao ko me to sve iznenadio, ali su iznenađenja bila izuzetno prijatna, a biće vjerujem i publici, posebno onima koji prate likovni život regiona.Dugo je Hercegnovski zimski salon definisan kao prilika za presjek stanja aktuelne produkcije umjetnika sa teritorije nekadašnje Jugoslavije. Koliko se od tog razlikuje vaš koncept?

Ne mnogo, jer ono što je dobro u organizaciji HZS ne treba mijenjati. Odabir 23 umjetnika iz regiona pruža između ostalog i pregled zbivanja na savremenoj umjetničkoj sceni, ali iz ugla onih koji osim što stvaraju i edukuju nove stvaraoce - i tu je razlika u nijansi ovogodišnjeg presjeka. Zadovoljan sam i što su zastupljeni svi likovni mediji - od crteža do filma, pa i u toj lepezi možemo pratiti kako se stvari razvijaju. Prilika za jednogodišnji uvid u tokove savremene umjetnosti regiona u minulih pedeset godina - rijetko je bila određena temom ili izborom učesnika - koliko se ja sjećam tek nekoliko puta, kada su bile selektovane samo žene-umjetnice, potom kada su bili birani samo autori iz Boke i kada je izbor pao na nagrađivane na sličnim manifestacijama u regionu. Slijedeći tu liniju i iz više razloga od kojih sam neke već naveo, ja sam se odlučio za akademske profesore.

Bonus video: