Kako se Podgoričani bore sa poskupljenjima: "Što god dođe, ja sam mu naredan"

I dok zabrinuti građani negoduju, pojedini čak ironijom iskazuju svoje mišljenje, psiholozi i poznavaoci ekonomskih prilika upozoravaju da bi ovo stanje moglo negativno da se odrazi kako na kućni budžet, tako i na psihu svih nas
197 pregleda 37 komentar(a)
ulica, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
ulica, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.01.2018. 13:10h

Iako smo u Novoj godini jedni drugima poželjeli samo lijepe želje i dovoljno novca za neko putovanje, poskupljenje struje, goriva, cigareta, kao i veći PDV, prilično su nas otrijeznili. Građani Podgorice su tim novogodišnjim poklonom razočarani.

JWPlayer video mesto

Potrebu da se ironijom i smijehom borimo sa problemima, psiholozi vide kao jedan od načina suočavanja sa surovom realnošću, ali upozoravaju da novi udar na kućni budžet u Crnoj Gori može imati negativne posljednice na psihu građana.

"Pričala sam sa kolegama i prijateljima i pitala sam njih kako na njih utiče, i bogami, oni mi kažu osjećam depresivnost, osjećam da će ovo u neku beznadežnost da me dovede, tako da bojim se kako će sve to da se odrazi na već postojeće nezadovoljstvo i već povećanu depresivnost našeg naroda#, kazala je psihološkinja Vesna Kraljević iz ADP ZID.

Novinar ekonomske rubrike Vijesti ističe da će nakon povećanja cijena i PDV-a doći do očekivanog kumulativnog rasta inflacije.

"U Crnoj Gori stezanja kaiša i neke krizne mjere postoje nekih sedam godina. U tom periodu povećavani su i porezi na zarade zaposlenih, a istovremeno su povećavani i porezi na potrošnju. Znači građanin manje ima jer ima veće poreze na zaradu, a istovremeno manje može da kupi zato jer su porasle cijene, tako da je to dvostruki udar na standard građana", navodi Kapor.

Nova poskupljenja, a iste penzije i plate, nas očekuju i u narednom periodu, ali to, čini se, naše sugrađane više ne iznenađuje...

"Njegoš veli - sve što biva i što može biti, mene nije ništa nepoznato, što god dođe, ja sam mu naredan", kaže jedan Podgoričanin.

Bonus video: