Grafika kao slika unutrašnjeg pejzaža

Na ovoj postavci predstavljen je dio opusa - dvadesetak grafika u tehnici litografije i serigrafije iz ciklusa „Samoozbiljenje”
192 pregleda 2 komentar(a)
Nataša Drešić, Foto: Privatna arhiva
Nataša Drešić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.01.2018. 09:23h

U Kulturnom centru UDAS Banjaluka nedavno je zatvorena izložba grafika mlade akademske umjetnice iz Bara Nataše Drešić, koja se sedmi put samostalno predstavila publici. Ova postavka koju je otvorio slikar Srđan Kosić, bila je peta izložba u okviru kulturne manifestacije “Jesen grafike 2017” po izboru Umjetničkog savjeta UDAS-a na osnovu javnog konkursa, na kojem su prošli grafički crteži još pet umjetnika iz BiH, Srbije i Crne Gore.

“Imala sam odličnu reakciju publike i zadovoljna sam kako je izložba prošla. Na otvaranju su bili uglavnom studenti i profesori sa njihove akademije, grafičari, i to mi je bilo značajno zbog razmjene iskustava u radu i tehnikama, to je pravo osvježenje jer je publika bila upućena u sam pojam grafike”, kaže Drešić za ”Vijesti” nakon povratka iz Banjaluke.

Na ovoj postavci predstavljen je dio opusa - dvadesetak grafika u tehnici litografije i serigrafije iz ciklusa „Samoozbiljenje”. U katalogu banjalučke izložbe, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević zapisala je da Nataša svoj stvaralački izraz kreira njegujući i poštujući primarno shvatanje grafičke posebnosti “poniklo iz naslijeđa njene viševjekovne tradicije”.

“Ta tradicija podrazumijeva strpljivu i predanu posvećenost zahtjevnim tehničkim procesima litografije, algrafije ili serigrafije. U aktuelnom vremenu modernih tehnologija, brzog umnožavanja i masovne produkcije, takav pristup grafičkom djelu sve više postaje izuzetak, naročito u generaciji mlađih umjetnika kojima autorka pripada, pa u tom smislu posmatrano njeno djelo dobija još jednu nijansu ozbiljnosti u odnosu prema cjelokupnom procesu stvaranja”, istakla je Bezmarević.

Umjetnica je “Vijestima” ukazala da šira javnost nije toliko upućena u grafiku, te da je nerijetko miješa sa crtežom.

“U suštini, kod nas je najviše zastupljena slika, i za nju se sve vezuje, a grafikom se mogu prikazati i crtačke i slikarske tehnke, uopšte nema razlike, većina grafičara teži crtačkom izrazu, ali, oni se mogu objediniti. Ja primjenjujem i crtež i sliku, nije to jednostavno dio crtačkog gesta koji imam, samo sam došla do toga da se trenutno bavim grafikama, jer putem njih mogu iskazati ono što radim, taj unutrašnji pejzaž”, dodala je Drešić.

Sagovornica “Vijesti” već sprema novu izložbu, a novi ciklus još nema ime, “on će doći sam od sebe naknadno, teme su opet u vezi sa nekim nesvjesnim sadržajima”. Na regionalnom planu, u 2018. Drešić već ima termin za izložbu u likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a dobila je poziv i od Grafičkog kolektiva iz Beograda.

Stipendista CANU kao podmladak

Drešić je osnovne i specijalističke studije završila na cetinjskom FLU na grafičkom odsjeku u klasi prof. mr Anke Burić. Tokom 2015. bila je na studijskom putovanju na “Ecole Superieure d’Art de Lorraine” u Mecu u Francuskoj, a do sada je dobila brojne stipendije i priznanja, među kojima i stipendiju CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017.

Bonus video: