Sinđelić udaljen iz sudnice: Goran iz RS, ruska braća i psihijatri

Suđenje se nastavlja 18. januara u 9 časova
173 pregleda 0 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Screenshot (YouTube)
Saša Sinđelić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.01.2018. 18:24h

Tok suđenja:

13:50 Advokat Radosavljević je upitao odakle u kesi sa Sinđelićevim telefonima, telefon marke "alkatel", jer nema u spisima da je taj telefon predao ili je oduzet, a i sam Sinđelić je juče rekao da to nije njegov telefon.

13:40 Iznose se primjedbe na zapisnik.

13:22 Na pitanje advokata da li bi pristao na neuropsihijatrijsko vještačenje, Sinđelić je kazao da bi pristao da ide kod advokatovog psihijatra. Sutkinja je zbog toga udaljila Sinđelića iz sudnice.

13:10 Advokat Jovanović je pitao Sinđelića da li je 18. oktobra, dan prije predaje, kupio čizme i boksere. Sinđelić je rekao da je uzeo čizme za kupca iz Republike Srpske, ali nije rekao o kome se radi. Advokat tvrdi da je to bilo namijenjeno Crnoj Gori i insistira da kaže kome je prodao čizme, da bi mogli da ga pozovu za svjedoka.

Sinđelić je kazao da se u Šapcu sreo sa tim čovjekom i predao mu čizme. "Ja ga znam kao Gorana, tako se predstavljao godinama. Niži, prosijed, ima 40 i neku", objašnjava Sinđelić i dodao da ne zna iz kog je kraja Republike Srpske. Tvrdi da nisu komunicirali telefonom već da je došao na njegovu tezgu u Bubanj Potoku i naručio robu, a da se ne sjeća da li su ikada pričali.

Svjedok saradnik nije mogao da se sjeti koliko je naplatio robu, a da nije istovjetna roba koju je prodao Goranu i ona koja je došla u Crnu Goru.

12:58 "Nikada nisam imao kontakt sa Bebom Popovićem. Čuo sam da je DF sa njim po nalogu stranaca napravio emisiju o meni u "Insajderu"", tvrdi Sinđelić.

12:55 Sinđelić je kazao da je apsolutno siguran da je Nebojša Medojević izdao, "jer je najbliži Đukanoviću i Amerikancima".

"On je prvi pomenuo cifru od 100.000 eura i računao da ću ja biti ubijen, i da će te pare biti nađene kod mene", navodi Sinđelić.

12:40 Sinđelića je sud kaznio sa 500 eura zbog remećenja procesnog reda i discipline.

12:32 Sinđelić je kazao da je 10 hiljada dolara koje je dobio bio potpuno nov novac i da je bio slijepljen. Naveo je da je prilikom davanja tog novca, vidio da je Edi držao veliku količinu novca u automobilu.

12:25 Medojević je pitao da li je svjedoku saradniku ikad Edi obećao da će ga upoznati sa nekim uglednim i moćnim čovjekom?

''Trebalo je ranije da se vidimo sa nekim ljudima ali nismo, taj neki biznismen je otputovao negdje. Ali bilo je nešto na Kalemegdanu gdje je rečeno da ne brinem i da u svakom trenutku mogu da krenem za Rusiju i da tamo da promijenim identitet'', kazao je Sinđelić.

12:17 Svjedok saradnik je pojasnio da je bio ljut na Edija jer nije odgovarao na poruke i da je smatrao da je to bilo bezobrazno.

12:05 Sinđelić je ispričao da je u pritvoru bio u samici sve vrijeme i da su mu dobacivali kada je stigao da je sve završeno i da će biti pušteni.

11:55 "Lično mi je Edi rekao da su snimani lideri DF kako uzimaju novac u momentu kada je od mene tražio da se nađe čovjek da ubije Đukanovića, i govorio da će oni da ubiju Paju zbog izdaje", tvrdi Sinđelić dodavši da je Edi rekao da DF zbog toga ne smije da izda.

11:50 Sinđelić je kazao da nije imao tajnu, naoružanu grupu.

11:42 Svjedok saradnik je dodao da smatra da je Ristić povezan sa policijom "jer je stao na stranu DF" i da misli da je i on "udbaš", ali da nije to mislio kada ga je angažovao iako je vjerovao da je rukovodstvo Zavetnika "izrešetano udbašima".

"Ristića sam angažovao i zato što sam smatrao da mu niko neće vjerovati jer je kriminalac".

11:32 Sinđelić je kazao da i dalje smatra da je Edi njegov prijatelj i "ruski brat kog su izdali", te da ga se on nikada neće odreći.

11:29 Svjedok saradnik je naveo da ne može da opredijeli koliko je tačno trajao sastanak sa Nemanjom Ristićem, ali da nije mogao biti kratak jer je Ristić popio nekoliko piva, da je drugi sastanak bio nešto kraći, a treći najkraći.

11:26 Sinđelić je kazao da čovjeka koji je prebacio Jovanovića na aerodrom zna kao Toplicu.

11:22 Advokat je pitao Sinđelića da li prepoznaje predmet koji je, kako tvrdi, poklanjao osobama povezanim sa ovim slučajem.

Sinđelić je kazao da se radi o špilovima karata koje je otkupio po niskoj cijeni i da je kupio više hiljada. "Bili su špilovi koje nisam prodavao iz principa, a jedan špil sam poklonio Ediju, i ova karta je kao neka iz tog špila".

On je dodao da nema kome nije poklanjao to jer su Srbi voljeli Sadama Huseina.

11:19 Svjedok saradnik je kazao nikada nije imao drugi pasoš, a naročito ne diplomatski pasoš kako pita advokat Petronijević.

11:18 Sinđelić je potvrdio da se nalazi na prikazanoj fotografiji i kazao da je na njoj u društvu "braće Srba".

11:12 Svjedok saradnik je na fotografiji koju je advokat Petronijević predao, prepoznao Dušana Đurića za kog je naveo da se sa njim povezao preko Facebook profila Bratislava Dikića.

11:06 Sinđelić je kazao da misli da je Paja Velimirović pričao sa Mladenom Obradovićem i da on lično poznaje Obradovića, ali da se ne sjeća da li je tada razgovarao sa njim.

On nije isključio mogućnost da je i Obradoviću pomenuo da ode u Crnu Goru da se pomogne.

Pauza je data do 11:05

10:18 Sinđelić je pojasnio da je u društvu Velimirovića kontaktirao Predraga Bogićevića, ali da se ne sjeća da li su sa još nekim zajedno pričali.

10:15 Svjedok saradnik tvrdi da je dobrodošao na svim tribinama srpskih klubova i da bi mogao da okupi više stotina navijača kada bi to bilo potrebno.

10:13 Sinđelić je kazao da je Jovanoviću dao 500 eura i to jednu novčanicu, a da je sa njim tada bio čovjek koji radi sa njim. Naveo je da je zamolio prijateljski jednog mladića da poveze Jovanovića. Advokat je pitao da li je Sinđelić davao još nekome novac tom prilikom. Sinđelić je kazao da nije.

10:05 "Nisam razgovarao sa Velimirovićem od preslušanog razgovora, da jesam, čitava javnost bi znala", poručio je Sinđelić. On tvrdi da je posljednji put pričao sa Velimirovićem kada se on našao sa Dikićem.

9:57 Sinđelić je naveo da je od Crne Gore tražio garanciju bezbjednosti i pravično suđenje. "Po onome što sam ja znao ja sam bio okrivljeni. Ja sam bio spreman da odležim nešto u zatvoru, da bih izvadio ove ljude koji su po mom mišljenju nevini".

9:50 Svjedok saradnik je kazao da je u Crnu Goru došao avionom koji je manji od velikih putničkih aviona. Naveo je da nije zagledao unutrašnjost aviona, ali da mu se čini da je bilo petnaestak sjedišta.

9:40 Sinđelić je kazao da mu nije niko puštao snimke mjere tajnog nadzora, već da ih je čuo samo u sudnici.

9:34 Advokat je pitao Sinđelića zašto ga je Edi angažovao da nađe nekoga da ubije Đukanovića u momentu kada su u Crnoj Gori ruski specijalci, a on je već angažovao čovjeka koji je izdao. Sutkinja nije dozvolila odgovor navodeći da je već odgovoreno.

9:24 Svjedok saradnik je kazao da ga je Edi pitao više puta zašto sebi od novca koji mu je dao nije kupio neko bolje vozilo, jer to nije radio zbog novca.

9:14 Sinđelić je ponovio optužbe da su Rusi došli na poziv Demokratskog fronta i da su oni molili za pomoć, a onda ih "namjestili":

9:10 Kada su u pitanju demonstracije iz 2015. godine, Sinđelić je kazao da su Rusi bili upoznati sa tim dešavanjima i da su pominjali vozilo za razbijanje proteste i "batinaše" koji su bili u zgradi Skupštine 2015. godine.

9:05 Sinđelić je na dodatna pitanja odbrane napomenuo da je Velimiroviću naročito skretao pažnju da ne pominje oružje.

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine nastavljeno je danas.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za to krivično djelo odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpski državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: