Fenomen iz Poljske: Kamil Stoh doletio do istorije

Sva četiri trijumfa do sada imao je jedino Sven Hanavald
1 komentar(a)
Kamil Stoh, Foto: Reuters
Kamil Stoh, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2018. 22:29h

Rijetki su sportovi u kojima je jedan trofej vredniji od titule olimpijskog prvaka, kao što je to npr. slučaj sa fudbalskim Mundijalom. Takvim trofejima bez ikakve sumnje pripada i jedno od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu - Novogodišnja turneja „Četiri skakonice” u skijaškim skokovima.

Podatak da su u istoriji takmičenja od 1953. godine samo dvojica skakača uspjela da slave na sve četiri skakaonice u novogodišnjoj turneji, razlog su nevjerovatnoj euforiji u Poljskoj koja slavi istorijski uspjeh Kamila Stoha.

Sjajni Poljak (pridjev Leteći rezervisan je za Stohovog prethodnika Adama Mališa), ponovio je uspjeh Njemca Svena Hanavalda iz sezone 2001/2002. godine, koja mu je donijela titulu najboljeg sportiste svijeta!

Stoh je donio Poljskoj treći trijumf na Novogodišnjoj turneji, pošto je odbranio titulu, a Mališ je slavio u sezoni prije Hanavaldovog istorijskog pohoda.

„Poljak je doletio do karijernog slema”, naslov u austrijskom „Tiroler Tageszeitungu”, najbolje oslikava Stohovo dostignuće. Teniskim rječnikom, njegov uspjeh je kao uzastopno osvajanje sva četiri grend slema u tenisu, što je uspjelo samo Rodu Lejveru i Novaku Đokoviću!

Stoh sa po dva olimpijska i svjetska zlata, i trijumfa na turneji „Četiri skakaonice”, sada juri drugu pobjedu u Svjetskom kupu, jer je prvu osvojio u sezoni 2013/2014. Stoh je ove sezone vodeći u tom takmičenju sa 723 boda.

"Najprije da se odmorim, to mi je prva misao. Bilo je izuzetno naporno, ali izdražao sam zahvaljujući podršci navijača, porodice, supruge i naravno poljskog nacionalnog tima i sponzorima", prokomentarisao je sada već legendarni skakač.

Za razliku od prethodne titule u Novogodišnjoj turneji, kada je slavio samo u Bišofshofenu, dok je u Oberstdorfu i Garmišu bio drugoplasirani a u Inzbruku tek četvrti, Stoh je 66. izdanje dočekao maksimalno pripremljen.

"Stoh kada je dobro raspoložen savršeno koristi svoje prednosti. On je, poput nastupa na Olimpijskim igrama u Sočiju i u Bišofshofenu, kasnio sa odrazom, ali opet je skočio najdalje. Kada njegovi rivali to analiziraju, jednostavno ostaju u šoku", objasnio je tajnu uspjeha svog nasljednika, „leteći Poljak” Adam Mališ.

Ovogodišnju turneju obilježio je najgori plasman u istoriji austrijskih skakača, pošto je najbolje plasiran bio Mihael Hajbek na 14. mjestu.

I naravno, karakter vrhunskog sportiste pokazao je Hanavald, koji je među prvima čestitao Kamilu Stohu.

Bonus video: