Pas i prašina čuvaju imunitet

Iako bismo pomislili da je ključ za čuvanje zdravlja naše djece sterilan dom, prema mišljenju dva mikrobiologa, to je potpuno pogrešno
79 pregleda 0 komentar(a)
pas, beba, ljubimac, Foto: Shutterstock
pas, beba, ljubimac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2018. 19:10h

U najranijem djetinjstvu, ali i tokom odrastanja roditelji na sve moguće načine žele zaštititi djecu od bakterija. Ipak, sve se češće može čuti upozorenje stručnjaka da je prljavština vrlo važna za izgradnju imuniteta.

Minus za sterilan dom

Iako bismo pomislili da je ključ za čuvanje zdravlja naše djece sterilan dom, prema mišljenju dva mikrobiologa, to je potpuno pogrešno. Zapravo, današnja djeca su i previše čista - tvrde dr Džon Gilbert i Rob Najt, naučnici koji istražuju mikrobiome, u knjizi “Prljavština je dobra: Prednost bakterija za razvijanje imunološkog sistema vašeg djeteta”.

Gilbert i Najt ističu kako nas nečistoća i mikrobi/klice mogu zaštititi od bolesti, a istovremeno naš perfekcionizam u čišćenju doma može da oslabi imunološki sistem.

U ovoj knjizi može se tako čuti sve popularnija hipoteza o higijeni koja kaže da djeca koja žive u izuzetno čistom prostoru imaju povećan rizik od bolesti imunološkog sistema kao što su ekcem, jer imunološki sistem ne zna kako da reaguje na nametnike kao što su prašina i polen.

U knjizi “Prljavština je dobra” dr Gilbert piše kako se unazad 150 godina, otkad su ljudi shvatili da mikrobi uzrokuju bolesti, čovjek nastoji riješiti svih vrsta virusa, bakterija i gljivica. Porast higijenskih navika, misleći pritom na prokuvavanje vode i pasterizaciju mlijeka, pomogli su u izbjegavanju mnogih bolesti i smrti.

Sa psom manje alergija

Gilbert upozorava na činjenicu da ne samo da rano izlaganje mikrobima oblikuje imunološki sistem, nego i endokrini sistem, pa čak i neurološki razvoj djeteta.

A nedavno objavljena studija Univerziteta Alberta u Kanadi pokazala je da život s kućnim ljubimcima od najranije dobi smanjuje rizik od gojaznostii rezultira sa znatno manje alergija.

Dobre bakterije u našem tijelu

Micrococcus luteus je prirodan dio naše kože i ima nadimak „super- sunscreen“ zbog mogućnosti dobre apsorpcije UV zračenja. M. Luteus se nalazi u tlu, prašini, vodi i vazduhu te kao dio normalne flore kože sisara. Bakterija takođe kolonizuje ljudska usta, sluznicu, oropharynx i gornji respiratorni trakt. Otkrio ga je ser Aleksander Fleming prije nego što je otkrio penicilin 1928.

Bifidobacterium animalis je ljudska crijevna probiotička bakterija koja podiže imunitet, bori se protiv tumora i poboljšava varenje. To je gram-pozitivna, anaerobna, štapićasta bakterija i može se naći u crijevima svih sisara.

Bonus video: