Lisnato povrće podmlađuje mozak i spriječava demenciju

U desetogodišnjem razdoblju brzina propadanja moždanih funkcija kod konzumenata zelenog lisnatog povrća bila je sporija za 0,05 standardnih jedinica godišnje nego kod onih koji su ga jeli u manjim količinama ili ga uopšte nisu konzumirali
79 pregleda 0 komentar(a)
salata, Foto: Shutterstock.com
salata, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.01.2018. 16:14h

Većina demencija posljedica je oštećenja mozga koja se dostupnim metodama liječenja ne mogu značajnije zaliječiti, poput Alchajmerove bolesti, naročito raširene među osobama poznih godina.

Svakodnevno konzumiranje većih količina zelenog lisnatog povrća moglo bi uticati na kasniju pojavu demencije ili mentalnog propadanja, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Istraživanje sprovedeno na grupi osoba treće životne dobi pokazalo je da je mozak onih koji su svakodnevno jeli porciju od 100 grama kuvanog spanaća, kelja i drugih lisnatih namirnica ili 200 grama zelene salate bio kao kod 11 godina mlađih osoba, u poređenju s grupom koja nije uopšte ili je rijetko konzumirala ovo povrće.

U testovima pamćenja i inteligencije najbolje je prošla grupa koja je dnevno prosječno konzumirala jednu i po porciju zelenog povrća, piše Independent.

Dr Marta Moris iz Medicinskog centra univerziteta Raš u Čikagu, koja je vodila istraživanje, rezultate studije objavila je u stručnom časopisu Neurology.

"Dodajući ishrani svakodnevno porciju zelenog lisnatog povrća, na jednostavan način doprinosite dobrom funkcionisanju mentalnog zdravlja", kazala je ona.

"Po podacima kojima raspolažemo, broj osoba koje će oboljeti od nekog oblika demencije u stalnom je i znatnom porastu, s obzirom na produženje čovjekovog životnog vijeka. Upravo zbog toga potrebna nam je efikasna strategija da to spriječimo", upozorava dr. Moris.

Naučnica je sa svojim kolegama analizirala prehrambene navike 960 osoba, prosječno starih 81 godinu. Niko među njima nije bolovao od nekog oblika demencije, a naučnici su njihovo stanje pratili tokom gotovo pet godina.

Nakon obavljenih godišnjih testova pamćenja i inteligencije, podijelili su ih u pet grupa, zavisno od toga koliko su jeli zeleno lisnato povrće.

Najbolje rezultate u testovima pokazala je grupa čiji su učesnici konzumirali dnevno jednu i po porciju zelenog lisnatog povrća, a kod svih ostalih rezultati su bili gori, u zavisnosti od količine konzumiranog povrća.

U desetogodišnjem razdoblju brzina propadanja moždanih funkcija kod konzumenata zelenog lisnatog povrća bila je sporija za 0,05 standardnih jedinica godišnje nego kod onih koji su ga jeli u manjim količinama ili ga uopšte nisu konzumirali, a to znači da je njihov mozak funkcionisao kao mozak osobe mlađe 11 godina.

Dr Moris ističe da hrana sama po sebi, ukoliko je nezdrava, neće samostalno rezultirati razvojem određene bolesti, ali kvalitetnijom ishranom može se učiniti mnogo na području prevencije. Dodaje da hrana koju konzumiramo, bez sumnje, može znatno uticati na promjenu rizika od nastanka neke bolesti.

Demencija označava skup različitih simptoma, poput slabijih vještina jezičkog izražavanja i govornih funkcija, percepcije, smanjenih kognitivnih vještina, poput prosuđivanja i zaključivanja, a najizraženiji je gubitak pamćenja, prenosi Radio Sarajevo.