ZBOG UZEMIRAVANJA DJEVOJČICA, INSPEKTORI PROČEŠLJALI GRAD

Policija je na tragu pedofila iz Podgorice

Crna Gora se potpisivanjem Lanzarot konvencije Savjeta Evrope još 2009. godine obavezala da će napraviti registar pedofila, ali to još nije učinila
335 pregleda 21 komentar(a)
Zaglušujuća tišina, Foto: Vijesti
Zaglušujuća tišina, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.01.2018. 07:00h

Policija vjeruje da će ubrzo uhapsiti čovjeka koji je posljednjih dana decembra pratio djevojčice u Podgorici, govorio im najgnusnije vulgarnosti pozivao ih da pođu sa njim.

“Imamo operativna saznanja o kome se radi i nadamo se da ćemo ga veoma brzo uhapsiti”, rečeno je “Vijestima” u Upravi policije.

Isti izvor je kazao da je policija danima analizirala sve snimke kamera video nadzora kuda se taj pedofil kretao.

Takođe je veliki broj inspektora u civilu na ulicama Podgorice u potrazi za predatorom.

“Vijestima” je iz policije rečeno da pedofil za kojim policija traga ima oko 40 godina i nema prednje zube.

Policija tvrdi da od posljednje prijava, kada je podofil zaustavljao i uzmeravo dvije djevojčice, nije više bilo prijava.

Dvije djevojčice koje je uzmerivao imaju devet i deset godina. Djeca nijesu komunicirala sa njim i sve su odmah prijavili roditeljima, a oni su se odmah obratili policiji.

Crna Gora se potpisivanjem Lanzarot konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope 2009. godine obavezala da će napraviti registar pedofila, ali to još nije učinila.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, nekoliko puta je rekao da je neophodno formiranje jedinstvene baze podataka osuđenih za seksualno iskorišćavanje i seksualno zlostavljanje djece.

Prema podacima istraživanja CIN-CG “Zaglušujuća tišina”, o seksualnom zlostavljanju djece u Crnoj Gori, koje su “Vijesti” objavile u oktobru 2015. godine, Vrhovni sud je od 2011. do 2015. godine, za krivična djela nekog od vidova seksualnog zlostavljanja djece, pravosnažno osudio 74 pedofila. Vrhovni sud, međutim, nema jedinstvenu bazu podataka o pravosnažno osuđenim licima za period prije 2011. godine.

Uprava policije u istom periodu registrovala je oko dvije stotine seksualno zlostavljane djece. To je, međutim, samo broj registrovanih slučajeva. Kriminološka istraživanja pokazuju da na jedno takvo prijavljeno krivično djelo ima najmanje deset neprijavljenih slučajeva.

Zato što nema posebne kaznene evidencije pedofila, a niko ih ne nadzire, oni koji su zlostavljali djecu mogu to ponovo da učine. Država ne obavezuje poslodavce da prije nego daju zaposlenje provjere da li je kandidat za posao pedofil. Zbog toga, pedofili nesmetano mogu da rade u vrtićima, školama, igraonicama, zdravstvenim ustanovama, dječijim odmaralištima...

Ne postoji ni zakonska odredba koja obavezuje nadležnu instituciju da obavijesti porodicu da je pedofil koji im je zlostavljao dijete izašao iz zatvora.

Za razliku od Crne Gore, Velika Britanija, Norveška i Belgija imaju registre pedofila koji su javni i svima dostupni kako bi se djeca zaštitila. Javni registar pedofila ima i Makedonija, koja još nije članica Evropske unije.

Od 1. januara ove godine, Poljska je za javnost otvorila na internetu registar pedofila. U registru su njihova imena i fotografije sa adresom na kojoj žive. Poljski registar pedofila sadrži 768 imena.

"Pravo naše djece da budu zaštićena stavljamo iznad prava prestupnika na anonimnost. Država ima obavezu da štiti dijete, a ne pedofila. Prestupnik koji čini zlo djeci mora da računa na surove posljedice. Ne samo na višegodišnje kazne već i na gubitak anonimnosti", rekao je povodom otvaranja dijela registra za javnost poljski ministar pravde Zbignjev Žobro.

Ministarstvo prosvjete nije uzelo dvije hiljade brošura za djecu

U okviru istraživanja o seksualnom zlostavljanju djece u Crnoj Gori, “Vijesti” u jesen 2015. godine distribuirale brošuru koja može pomoći djeci da se zaštite od takve vrste zlostavljnja, ali i odraslima da prepoznaju taj vid zlostavljanja djece i adekvatno reaguju.

Tada su “Vijesti” ponudile Ministartvu prosvjete oko dvije hiljade tih brošura na poklon sa predlogom da ih oni, na najbolji i najpraktičniji način, podijele djeci.

Brošura je, kako pravila nalažu, prošla provjeru Zavoda za školstvo, a oni su imali primjedbe na “likovno - tehničko rješenje”.

Ipak, brošura je na kraju dobila pozitivno mišljenje i “Vijesti” su, nakon toga, iz Ministarstva prosvjete obaviještene da ona može biti podijeljena učenicima.

Oko dvije hiljade brošura i danas u redakciji “Vijesti” čekaju da budu preuzete i podijeljene djeci u školama.

Preporučujemo za Vas