Stanite na put upornoj ešerihiji koli

420 pregleda 0 komentar(a)
infekcija, Foto: Shutterstock
infekcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2018. 15:14h

Svjedoci smo u kojoj meri se svakog dana povećava broj ljudi, a pogotovo žena koje se žale na urinarne infekcije. Za većinu njih je odgovorna uporna i dosadna bakterija ešerihija koli. Podaci pokazuju da čak 90 odsto infekcija urinarnog trakta izaziva upravo ona i da je toliko istrajna da se, uprkos liječenju, u velikom broju slučajeva vraća. Kada se ona namnoži i dospije do urinarnog trakta, liječenje nije jednostavno, a pritom je mogući uzrok i crevnih infekcija, meningitisa, zapaljenja pluća...

Razmnožavanje bakterija i opasnost od urinarnih infekcija pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen. Malaksalost, drhtavica i povišena temperatura prvi su simptomi koji ukazuju na nastanjivanje ešerihije koli u mokraći. Međutim, ovi simptomi često znaju i da izostanu. U zavisnosti od količine bakterija koje se nalaze u mokraćnim organima razlikuju se i simptomi urinarnih infekcija. Učestalo mokrenje koje prate bolovi i peckanje, specifičan miris mokraće, mutna boja i pojava krvi unutar nje su neke od mogućih posledica. Moguće je da, sa jedne strane, postoji potreba za mokrenjem, a sa druge da je bešika prazna, što znači da se ešerihija koli odomaćila. Ako se u ovoj fazi infekcije ne reaguje, ona može da se dalje širi na bubrege, što dovodi do visoke temperature, mučnine, povraćanja, osjećaja malaksalosti i bolova u slabinskom dijelu kičme.

Postoji mnogo sojeva bakterije ešerihija koli, a poznato je da je najveći procenat sojeva (85-90 odsto) osjetljivo na D-manozu ("manoza specifični sojevi"), koja brzo i lako odstranjuje bakterije iz urinarnog trakta. Kako se ovo postiže? Na završetku svake fimbrije bakterije ešerihija koli nalazi se glikoprotein lektin koji se vezuje za prvi molekul D-manoze na koji naiđe. Bakterija se svojim fimbrijama vezuje za zidove endotelnih ćelija urinarnog trakta. Kada se unosi oralnim putem, D-manoza potpuno onemogućava vezivanje ešerihije koli za endogenu D-manozu, jer se mnogo brže vezuje za fimbrije i na taj način se zajedno D-manoza i bakterija izbacuju iz urinarnog trakta putem urina. Mehanizam dejstva je naučno potvrđen, a efikasnost dokazana kliničkim studijama.

Prednost D-manoze u odnosu na konvencionalne načine liječenja je ta što na prirodan način dovodi do odstranjivanja uzroka infekcije iz organizma. D-manoza djeluje na infekciju urinarnog trakta podjednakom brzinom kao i konvencionalni antibiotik, s tim što je D-manoza neuporedivo bezbjednija, jer ne ubija "dobre" bakterije u organizmu, tako da ne remeti ni fiziološku floru. D-manoza ne izaziva neželjene efekte i mogu je koristiti najosetljivije osobe uključujući djecu, trudnice i dijabetičare uz kontrolu glikemije. U odnosu na konvencionalne načine liječenja ona na prirodan način dovodi do odstranjivanja uzroka infekcije iz organizma. Uspješnost terapije je potvrđena kliničkim smanjenjem simptoma. D-manoza smanjuje broj rekurentnih epizoda upala mokraćne bešike kod odraslih žena, smanjuje bakteriuriju i leukocituriju i na taj način smanjuje upalu, prenose Novosti.

Bonus video: