Ovo je logo za program "Kreativna Crna Gora"

Do prvog decembra prošle godine stigle su 23 prijave na konkurs iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore...
211 pregleda 0 komentar(a)
Kreativna Crna Gora (Novine)
Kreativna Crna Gora (Novine)
Ažurirano: 04.01.2018. 07:57h

Na obnovljenom anonimnom, međunarodnom konkursu Ministarstva kulture za izradu logotipa Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020” rad autora pod šifrom „SOLARIS“ izabran je kao pobjednički.

Do prvog decembra, sada već prošle godine, stigle su 23 prijave iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Poštujući zadate propozicije i kriterijume, Stručni žiri, koji je radio u sastavu: dr Nenad Vujadinović, dramaturg i dramski pisac, predsjednik, Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, član Stefan Bošković, dramaturg i pisac, član, kao najbolje rješenje vizuelnog identiteta izabrao je rad pod šifrom „SOLARIS” jer “u potpunosti zadovoljava propisane kriterijume selekcije - originalnost i inovativnost, umjetnički kvalitet i primjenljivost u kontekstu promocije Programa 'Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020'”, obrazložio je žiri.

„Pristup autora pod šifrom „SOLARIS“ najobuhvatnije je iskazao posebnost i unikatnost zadate teme. Blago zaobljene forme logotipa se transformišu u razigranu formu koja asocira, čas na ljude raširenih ruku iz folklornih tradicija, čas na morske talase, i na momente, na kaplje sa pera nekog zamišljenog pisca. Ispis prilikom umanjenja ne gubi na čitljivosti i prepoznatljivosti i djeluje jednakom snagom kao u većim prikazima. Negativ je jednako efektan kao i pozitiv, a sekundarna tipografija (Myriad Pro Semi Condensed) prikladna i podržavajuća u primjenama. Obrisi elegantno i dinamično oivičavaju bjeline u primjeni negativa na predloženim akvarelnim podlogama. Autor sugeriše potez četke kao prateći dio ispisa uvodeći ga na razne materijale kao element koji dopunjava strogo generisanu tehničku formu, čime dodatno potencira stvaralački momenat. Ispis nosi jasnu i prepoznatljivu poruku, kombinujući odjeke Art Nouveau pokreta u tipografiji sa savremenim izrazom”, naveo je žiri.

Posebno su pohvaljeni i autore pod šiframa “Armadillo”, “AU0001”, “SX0001”, “Makarijevo nasljeđe”, “AU0001” i “#DMJ2017”, čiji radovi su ušli u finalni izbor prilikom odabira pobjedničkog rješenja.

Ministarstvo kulture i stručni žiri izrazili su zahvalnost svim učesnicima konkursa zbog doprinosa u kreiranju vizuelnog identiteta Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”.

Bonus video: