Monografija o ledenim pećinama

Među koricama ove monografije svoje mjesto su našle i ledene pećine Crne Gore, a posebna pažnja je posvećena ledenim pećinama na prostoru Durmitora i Prokletija
194 pregleda 0 komentar(a)
ledena pećina (novina)
ledena pećina (novina)
Ažurirano: 03.01.2018. 21:19h

Na oko 750 strana i u 31 poglavlju u monografiji „Ice caves“ (Ledene pećine) predstavljeni su svi elemanti nastanka i osobina ledenih pećina i njihovog rasprostiranja u svijetu. Među autorima ove monografije koju potpisuju 73 naučnika i istraživača iz cijelog svijeta, koji se bave speleološkim istraživačima, je i prof. dr Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta i predsjedik Spelološkog društva Nikšić. Monografiju je izdao renemorani svjetski izdavač „Elsevier“.

Među koricama ove monografije svoje mjesto su našle i ledene pećine Crne Gore, a posebna pažnja je posvećena ledenim pećinama na prostoru Durmitora i Prokletija.

„Uz brojne kartografske i foto priloge u radu je opisano devet objekata u masivu Durmitora i osam objekata u masivu Prokletija. Ustupanje prostora Crnoj Gori i njenim istraživačima u ovoj, veoma značajnoj svjetskoj naučnoj monografiji, potvrda je dugogodišnjih napora njenih istraživača da se ona upiše na mapu značajnih prostora za naučna istraživanja“, navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta. Saradnici prof. dr Gorana Barovića su dr Ditta Kicińska iz Instituta za geologiju Poznań, Mihajlo Mandić, dipl.ing. geologije iz Geološkog zavoda Srbije i Jasminko Mulaomerović iz Centar za karst i speleologiju iz Sarajeva.

„Crnogorskom teritorijom i njenim geografskim specifičnostima bavili su se i bave se brojni domaći i strani istraživači koji u svojim radovima ističu da se radi o veoma specifičnom prostoru čija istraživanja doprinose razvoju brojnih geonauka, ali i disciplina koje su iz njih proizišle, a imaju osim naučne i praktičnu vrijednost“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: