Talenat od kojeg strepi svijet

Omladinac je osim sjajnih medalja na najvećim takmičenjima dominirao u Crnoj Gori sa 27 zlatnih medalja na državnom prvenstvu ove sezone, koliko su zajedno osvojila 22 ostala kluba učesnika
226 pregleda 1 komentar(a)
KK Omladinac, Foto: Boris Pejović
KK Omladinac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2018. 18:08h

Pobjedom u izboru za najbolje u 2017. godini u crnogorskom karateu, u svim kategorijama, podgorički Omladinac zaokružio je kompletan program zacrtan u „drugoj petoljetki”. Kreator oba dosadašnja petogodišnja programa u razvoju kluba, Žarko Raković, najbolji je trener, najbolji seniori su Mario Hodžić i Marina Raković, a najbolji mladi sportisti Bojan Bošković i Milena Jovanović.

Bošković, svjetski kadetski šampion, zvanično je najbolji mladi sportista Crne Gore, Žarko Raković i Omladinac su drugu godinu zaredom najbolji trener i klub u Podgorici...

"Omladinac je sa uspjehom zaokružio sve planove od 2007. godine, a osim realizovanog iz plana zacrtanog prije pet godina, napravili smo i odličnu polaznu bazu za ulazak u treći petogodišnji ciklus. Iako je prethodnih godina sa skepsom i neprihvatanjem omalovažavana moja želja i napori da takmičari Omladinca imaju što bolji plasman u rejtingu Svjetske karate federacije (WKF), mi sada imamo priliku da ubiramo plodove visokog rejtinga naših takmičara. Olimpijski bodovi sakupljaju se na evropskim i svjetskim prvenstvima, ali bodovno malo zaostaje Premijer liga, koja će naredne godine imati 11 turnira. Pravo na nastupe u Premijer ligi ima samo prvih 50 karatista u rejtinzima kategorija, dok oni iznad moraju biti na listi čekanja u slučaju da odustajane neko od prvih 50. Crna Gora ima čak šest reprezentativaca koji imaju direktan pristup Premijer ligi, a čak pet su iz mog kluba, uz Biserku Radulović iz Budućnosti. Po tome je Omladinac trenutno najbolji klub na svijetu", sa ponosom je istakao 36-godišnji Žarko Raković, koji je i selektor ženskih selekcija - seniorske i mlađe seniorske u borbama.

A osim trofejnih Hodžića i Marine Raković, koji su stipendisti Međunarodnog olimpijskog komiteta, šanse da se domognu OI u Tokiju bodovima iz Premijer lige, evropskih i svjetskih prvenstava imaju Dragana Konjević, Ana Drašković i Jelena Maksimović.

"Iako je Omladinac godinama unazad dominatan u zemlji u ženskoj konkurenciji u borbama, prvi put je i naša muška ekipa bila prvak Crne Gore. Izuzetno smo ponosni na to, kao i na podatak da je Hodžić Crnoj Gori nakon 23 sušne godine donio mušku seniorsku medalju sa najvećih takmičenja. Uz njega su sezonu obilježili zlatni kadet Bošković i Nenad Dulović, srebrni sa EP za mlađe seniore. Naravno i svjetske bronze Hodžića i kadetkinje Milene Jovanović na Tenerifama, dokaz su dobrog rada i blistave budućnosti kluba. A novim petogodišnjim planom zacrtali smo da prvi put u istoriji crnogorska ekipa u borbama osvoji medalju sa najvećih takmičenja, što nam je sudijskom nepravdom izmaklo u Istanbulu 2015. godine, te da sa evropskih i svjetskih prvenstava donosimo makar po dvije medalje. Što se tiče OI u Tokiju, lično bih bio zadovoljan sa dvije-tri osvojene norme, ali je za tako nešto neophodna ogromna podrška. Samo jedna avionska karta za Premijer ligu u Gvadalahari košta 1.461 dolar, dok je za odlazak u Santjago de Čile samo 20-ak dolara jeftinija. Potreban je, dakle, olimpijski program u Karate savezu, ali i podrška drugih nadležnih institucija i sponzora", objasnio je Raković.

Kako ste uspjeli da od malog kluba, tačnije škole karatea Omladinac, dosegnete tolike visine i osvojite osam seniorskih medalja na najvećim takmičenjima?

"Suština je u kvalitetnom programu, ogromnom radu i odricanjima ka njegovom ispunjenju. Uz puno natezanja uspio sam da klub 2007. godine prihvati petogodišnji plan njegovog razvoja. Bila su potrebna ogromna odricanja, a najviše je stradao porodični budžet, pa je i novi auto ostao parkiran, jer je novac za registraciju bio potreban za učešća na takmičenjima. Plan je predviđao da Omladinac ima što veći broj reprezentativaca, da osvoji balkansku medalju, te evropsku i svjetsku medalju u uzrastima do seniora. To smo uspjeli, a drugim petogodišnjim planom ciljevi su bili da naši takmičari rezultatima privuku sponzore za opremu, dobijaju nagrade i stipendije. I uspjeli smo, a Veselin Mićović i njegov „Soko džim” su pozvali našu žensku ekipu da besplatno trenira, dok je potom to muškoj ekipi obezbijedio Ivan Strugar i njegov „XL”. A naši rezultati privukli su i insotrane sponzore, pa je „Arawaza” sa 6.000 eura pomogla našu karate reperezentaciju i opet će donirati opremu. Rezultati su razlog zbog čega nam je Glavni grad pružio ogromnu podršku, u mjeri mogućnosti Podgorica nam je baš izlazila u susret".

Omladinac, napokon, uz trofejne članice ženske ekipe sa sedam velikih seniorskih medalja, ima i sjajne borce. Sa kojom ekipom je lakše raditi?

"Bez ikakve sumnje meni je sa ženskom, jer su Crnogorke poslovično marljivije. One su vojnici, spremne da svakodnevno treniraju po više puta i da po hiljadu puta ponove neki napad na treningu. Bošković je jedini toliko predan i može da isprati taj njihov nevjerovatni radni elan. On u posljednjih 18 mjeseci uglavnom sparinguje sa Marinom Raković i trenira sa ženskom ekipom. Momci su, sa druge strane, nevjerovatno talentovani i dovoljno je pokazati im jednom da odmah bez greške ponove traženo. Njihova interesovanja su, međutim, brojna i teže ih je bilo motivisati. Kažem bilo, jer od kada je formirano Ministarstvo sporta i nagrade za rezultat su neuporedivo veće, pa karatisti rade više i bolje".

To „više i bolje” na treninzima donijelo je Omladincu 27 zlatnih medalja na državnom prvenstvu ove sezone, koliko su zajedno osvojila 22 ostala kluba učesnika!

"Seniorski kalendar je paklen u 2018. jer uz 11 turnira Premijer lige, imamo seniorsko evropsko, svjetsko i balkansko prvenstvo. Biće potrebno mnogo novca. Od novca i spremnosti da se podrži karate na putu ka olimpijskim normama, puno toga će zavisiti. Crnogorski karate sa budžetom od 80.000 eura ima čak šest takmičara kvalifikovanih za Premijer ligu, koliko i Makedonija sa budžetom od 300.000 eura. Ogroman smo uspjeh time napravili. Pet učesnika iz mog kluba je već ekipa, a ekipi je potreban i kondicioni trener, sportski psiholog, fizioterapeut, posebna ishrana, suplementi, putovanja... A to sve košta. Osim njih, tu su osvajači najvećih medalja u mlađim uzrastima, pa iako ja znam posao kondicionog trenera, sa tolikim brojem kvalitetnih takmičara ne mogu više da radim sam, Dobro bi bilo i da imamo uslove za karantine za mušku i žensku ekipu. Jedino što Omladincu ne nedostaje su kvalitetni sparing partneri i za to ne moramo nigdje ići, ali i specifična karate škola i talenat, od kojeg strepe svi ostali u svijetu", zaključio je Raković.

Hodžić: Napašću svjetsko zlato u Madridu

Iako ima tek 19 godina Mario Hodžić je u svjetskom vrhu kategorije do 67 kilograma. Nevjerovatan talenat kojim je još 2013. godine postao kadetski prvak svijeta, pomogao je Hodžiću u osvajanju medalja sa najvećih takmičanja u svim prethodnim sezonama, a stručnim i velikim radom ove godine je stekao status vrhunskog crnogorskog sportiste. To mu je donijela bronza na najvećoj smotri Starog kontinenta u Izmitu, da bi godinu zaokružio svjetskom bronzom u mlađim seniorima.

"Srećan sam što će mi olimpijska stipendija omogućiti što veći broj tunrira Premijer lige, gdje se uz svjetsko i Evropsko prvenstvo sakupljaju bodovi za OI. Taj način bodovanja je dobar jer će pokazati kvalitet, i plasman neće zavisiti od trenutne forme. Ja sam zbog povrede leđa propustio Balkansko prvenstvo, ali ću biti spreman za start sezone zahvaljujući fizioterapuetima Alenu Pepiću i Draganu Guberiniću. Imam prava na još dvije godine učešća u mlađim seniorima, pa ću nastupiti i na EP u Sočiju".

Hodžić je karate počeo da trenira sa šest godina i slovi za jednog od najtalentovanijih svjetskih karatista.

"Što se konkurencije tiče, ona je paklena u mojoj kategoriji, ali ja nemam baš nijednog borca koji mi ne odgovara stilom i ne zazirem ni od koga. Niti previše razmišljam o žrijebu na velikim takmičenjima. Samo da me zaobiđu povrede, jer sam i prije EP u Izmitu lakše povrijedio stopalo. Onda mogu napasti nove seniorske medalje na EP u Novom Sadu i najvećoj smotri u Madridu", kazao je najbolji crnogorski karatista u 2017. godini.

Bošković: Vrijeme je za naplatu bespoštednog rada

Najbolji mladi sportista u 2017. godini u Crnoj Gori je karatista Omladinca, Bojan Bošković. Zasluženo priznanje donijelo mu je osvajanje svjetskog kadetskog zlata na Tenerifama. Samo nekoliko dana prije nego će napuniti 16 godina, Bošković je u debiju u juniorima osvojio balkansko zlato u Herceg Novom.

"Svjetsko zlato osvojio sam u kategoriji kadeta do 70 kilograma, a juniorsko balkansko u borbama do 68 kilograma. Odgovara mi ta kategorija, jer i Marina Raković sa kojom sparingujem već 18 mjeseci se bori u toj kategoriji karatistkinja. Priznajem da sam na tim sparinzima dobijao žestokih batina, ali rad se sada isplaćuje kroz priznanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, SO Podgorica, a tek očekujem i nagradu od Ministarstva sporta. Bilo je i problema, operacija tetive na prstu i propušten Svjetski kup na kojem sam trebao braniti titulu najboljeg, ali me je fizioterapeut Alen Pepić brzo vratio treningu i kraj sezone sam dočekao u top formi", objasnio je zvanično najbolji mladi sportista Crne Gore.

Bošković se u Omladincu sa karateom upoznao sa deset godina, a već dvije godine kasnije bio je prvak Balkana, i nikada potom na međunarodnim reprezentativnim takmičenjima nije eliminisan prije finala! Uz trofeje iz ove godine, ima zlato na Svjetskom kupu 2016, te srebrne medalje na balkanskim šampionatima 2014. i 2015.

"Talenat?! Ja ne smatram da mi je donio rezultate, već trud i rad. Treniram naporno, a moram priznati da imam razumijevanje i podršku Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić”. Za mene je u februaru u Sočiju najvažnije takmičenje, pošto bi mi evropska medalja u juniorima donijela značajan povraćaj WKF bodova, koje gubim odlaskom iz kadeta. Ti bodovi su važni za plasman na Olimpijske igre mladih u Argentini, na kojima nastupaju samo juniori. Osim Sočija, bodovi će se za Argentinu sakupljati na četiri turnira Premijer lige za mlade, koja je novoosnovano takmičenje. Mi imamo sreće da su tri turnira u blizini - u Sofiji, Umagu i Veneciji, dok je četvrti u Meksiku. Nadam se da ću već u prvoj godini juniora uspjeti da se plasiram na OIM u Argentini", istakao je Bošković.

Dulović: Nagrade za uspjehe podigle su motiv

Na proglašenju najboljih Karate savez je 2017. godinu akcentirao kao jednu od najuspješnijih u istoriji ovog sporta. A sjajnu godinu najavio je 19-godišnji mlađi senior Omladinca Nenad Dulović. On je u borbama do 60 kilograma na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sofiji, osvojio srebrnu medalju.

Taj uspjeh nije bio samo nastavak niza osvajanja medalja sa svih evrospkih prvenstva u tim uzrastima od sticanja crnogorske nezavisnosti 2006. godine... Značio je neuporedivo više!

"Nagrada koju sam dobio od novoformiranog Ministarstva sporta bila je u iznosu koji su ranije dobijali za seniorske uspjehe i od tada svi u klubu su ozbiljnije shvatili rad. Motiv je postao neuporedivo veći, a i odnos prema tome što radim se promijenio u porodici. Shvatili su da to nije uzaludno, pogotovo zbog mog zdravstvenog problema. Zbog dijabetesa čak četiri puta dnevno primam insulin, pa treba velika disciplina u rasporedu obaveza, posebna ishrana... Naročito je to teško na takmičenjima. Već pet godina imam taj problem, ali uspijevam zahvaljujući podršci roditelja i trenera", kazao je petoplasirani na WKF listi u mlađim seniorima.

Na uspjeh u Sofiji, Dulović je u prvom diejlu sezone nadovezao i seniorsku titulu prvaka Balkana, a godinu je završio sa balkanskim zlatom i u mlađim seniorima.

"Za razliku od mog vršnjaka Hodžića, imam malo nastupa u seniorima i nemam rejting koji mi omogućava direktno učešće na turnirima Premijer lige. Zato su mi za proboj na listi jako bitni EP u Novom Sadu i SP u Madridu. Naravno, spremam se i za Soči, jer imam još dvije godine mogućnosti učešća u mlađim seniorima", zaključio je Dulović.

Bonus video: