Monografija o ledenim pećinama

Autorstvo monografije potpisuju 73 naučnika iz cijelog svijeta
61 pregleda 0 komentar(a)
Ledene pećine
Ledene pećine
Ažurirano: 03.01.2018. 12:33h

Na oko 750 strana i u 31 poglavlju u monografiji "Ice caves" (Ledene pećine) predstavljeni su svi elemanti nastanka i osobina ledenih pećina i njihovog rasprostiranja u svijetu.

Među autorima ove monografije koju potpisuju 73 naučnika i istraživača iz cijelog svijeta, koji se bave speleološkim istraživačima, je i prof. dr Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta i predsjedik Spelološkog društva Nikšić.

Monografiju je izdao renemorani svjetski izdavač "Elsevier".

Među koricama ove monografije svoje mjesto su našle i ledene pećine Crne Gore, a posebna pažnja je posvećena ledenim pećinama na prostoru Durmitora i Prokletija.

"Uz brojne kartografske i foto priloge u radu je opisano devet objekata u masivu Durmitora i osam objekata u masivu Prokletija. Ustupanje prostora Crnoj Gori i njenim istraživačima u ovoj, veoma značajnoj svjetskoj naučnoj monografiji, potvrda je dugogodišnjih napora njenih istraživača da se ona upiše na mapu značajnih prostora za naučna istraživanja“, navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Saradnici prof. dr Gorana Barovića su dr Ditta Kiciska iz Instituta za geologiju Pozna, Mihajlo Mandić, dipl.ing. geologije iz Geološkog zavoda Srbije i Jasminko Mulaomerović iz Centar za karst i speleologiju iz Sarajeva.

"Crnogorskom teritorijom i njenim geografskim specifičnostima bavili su se i bave se brojni domaći i strani istraživači koji u svojim radovima ističu da se radi o veoma specifičnom prostoru čija istraživanja doprinose razvoju brojnih geonauka, ali i disciplina koje su iz njih proizišle, a imaju osim naučne i praktičnu vrijednost", navodi se u saopštenju.

Bonus video: