Objavljen drugi broj naučnog časopisa

Časopis donosi sedam naučnih radova i dva prikaza u kojima se analiziraju različite naučne teme iz humanističkih nauka
164 pregleda 1 komentar(a)
Montenegrin journal for social sciences, Foto: Printscreen
Montenegrin journal for social sciences, Foto: Printscreen
Ažurirano: 03.01.2018. 12:18h

U izdanju Centra za geopolitiku, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, objavljen je drugi broj naučnog časopisa "Montenegrin journal for social sciences“ koji donosi sedam naučnih radova i dva prikaza u kojima se analiziraju različite naučne teme iz humanističkih nauka.

Danijel Server, profesor sa američkog univerziteta "Johns Hopkins" iz Vašingtona, bavi se procesom evroatlantskih integracija Crne Gore u proteklih deset godina i izazovima u narednom periodu, dok je tema češkog istoričara Františeka Šisteka javni diskurs o istoriji i nacionalnom identitetu Crne Gore u prvoj deceniji nakon obnove nezavisnosti.

Etnolog Ivaylo Markov iz Bugarske akademije nauka i umjetnosti prati transnacionalne migracije Albanaca iz Makedonije u Švajcarsku i procese isključivanja i uključivanja migranata u različite društvene kontekste, dok Milan Šćekić iz Istorijskog instituta Crne Gore piše o muslimanima u crnogorskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata. Ekonomskim parametrima bivših jugoslovenskih republika, 25 godina nakon razdruživanja, bavila se Maja Baćović sa Ekonomskog fakulteta iz Podgorice, dok je Andrijana Zaharijević iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda uradila osvrt na pitanje feminističkih pokreta u socijalističkoj Jugoslaviji.

Tema politikologa Bojana Blazhevskog iz Makedonije bila je uticaj globalnih medija na izvještavanje štampanih medija u Jugoslaviji o temama spoljne politike u drugoj polovini 1989. godine.

Pored pomenutih naučnih radova, u časopisu se nalaze i dva prikaza - osvrt Živka Andrijaševića na knjigu Branislava Marovića "Komunisti Crne Gore i crnogorsko nacionalno pitanje 1919-1989“ i Enesa Pelidija na knjigu "Politička biografija", autora Husnije Kamberovićai Džemala Bijedića.

"Montenegrin journal for social sciences“ je naučni časopis koji objavljuje rezultate istraživanja iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Međunarodna redakcija časopisa, proces dvostrukog recenziranja, objavljivanje članaka na engleskom i crnogorskom jeziku i primjena savremenih naučnih i metodoloških principa izdavaštva stvorili su uslove za indeksiranje časopisa u relevantnim naučnim bazama humanističkih nauka.

Osnovna funkcija časopisa, čiji glavni i odgovorni urednik je prof. dr Živko Andrijašević, je podrška crnogorskoj istraživačkoj zajednici i jačanje naučnih kapaciteta u humanističkim naukama.

Centar za geopolitiku, koji izdaje pomenuti časopis, je naučno-istraživačka ustanova osnovana krajem 2014. u okviru Filozofskog fakulteta.

Bonus video: