Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu

Izložba obuhvata crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom 70-ih godina 20. vijeka
136 pregleda 2 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.01.2018. 13:14h

Muzej savremene umjetnosti u Beogradu (MSUB) najavio je za jesen 2019. godine retrospektivnu izložbu svjetske zvijezde umjetničke scene Marine Abramović, a dogovor o tome, kako je saopštio 2. januara, postigao je uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Srbije Ane Brnabić lično.

Izložba Marine Abramović biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak te umjetnice u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine, nakon čega je i napustila Beograd.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su prije više mjeseci, a završeni tokom posjete premijerke Ane Brnabić Norveškoj u novembru 2017. godine, kada je u Umjetničkom centru “Heni Onstad” u Oslu otvorena njena izložba “Čistač” (The Cleaner). Brnabić i v.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsjednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju te retrospektivne izložbe.

Predsjednica Vlade lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, poslije mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i publika imala priliku da se upozna sa njenim radom, naveo je MSUB u saopštenju.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi - nakon Stokholma, gdje je održana u Moderna Museet u februar/.martu 2017, te Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i Toruna u Poljskoj, završiće se u MSUB-u.

Izložba obuhvata crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom 70-ih godina 20. vijeka.

Brnabić naglašava da izložba Marine Abramović u MSUB-u predstavlja još jednu potvrdu nove kulturne politike Srbije.

“Kultura je jedan od stubova razvoja uspješnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumijevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju”, istakla je Brnabić, prenio je MSUB.

Brnabić je ocijenila i da organizacija izložbe Marine Abramović u MSUB-u predstavlja poruku i mladim umjetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u zemlji, a ne samo u inostranstvu.

“Ovo je pokazatelj za naše umjetnike da država ima ozbiljnu namjeru da njeguje umjetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu”, navela je Brnabić.

“Čistač” je, kako je istakao Nakarada, “projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak MSUB-a na svjetsku umjetničku scenu”.

V.d. direktora MSUB ocijenio je i da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svjetskih savremenih umjetnica veliki izazov i velika čast za MSUB.

Bonus video: