Igra na minus 44: Pola vijeka od najhladnijeg sportskog događaja svih vremena

Bio je to jedan od najhladnijih dana ikada zabilježenih u Viskonsinu. Temperatura je bila minus 26 stepeni, ali je zbog jakog vjetra subjektivni osjećaj bio kao da je minus 44
1 komentar(a)
Ice bowl, Foto: AP
Ice bowl, Foto: AP
Ažurirano: 31.12.2017. 13:35h

Na današnji dan, prije tačno 50 godina, održan je sportski događaj koji je ušao u istoriju - nikada prije, nikada kasnije, a teško da će se ikada više igrati bilo koja vrsta sporta na otvorenom na temperaturi od minus 44 stepena Celzijusovih.

Mjesto Grin Bej, Viskonsin, SAD. Meč NFL finala, najvažniji tog doba u američkom fudbalu, preteča današnjeg Super boula.

Akteri - Dalas Kaubojsi i Grin bej Pekersi, pred više od 50 hiljada gledalaca.

Bio je to jedan od najhladnijih dana ikada zabilježenih u Viskonsinu. Temperatura je bila minus 26 stepeni, ali je zbog jakog vjetra subjektivni osjećaj bio kao da je minus 44!

Iako sport nije bio tako komercijalan kao danas, iako TV stanice nisu diktirale raspored utakmica, odlaganja nije bilo.

Dva najbolja tima NFL lige tog vremena, kultni Kaubojsi i Pekersi, sa trenerskim legendama Tomom Lendrijem i Vinsom Lombardijem, te sa 12 budućih članova Kuće slavnih, istrčali su na teren stadiona "Lambo fild".

I navijači nisu odustali, tribine su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, kamere CBS televizije prenosile su meč, a preko 30 miliona ljudi u toplim domovima gledalo je kako se gladijatori bore sa rivalima, samim sobom i prirodom.

Na stadionu je bilo dramatilno, jedan navijač je i preminuo od hipotermije, neposredno nakon meča.

Sudije od hladnoće nisu mogle da koriste pištaljku, već su igru zaustavljale povicima "stop", a nastavljale sa "kreni".

"Teren je bio prekriven ledom i oštar kao žilet. Svaki pad mogao je da ostavi velike posljedice", sječa se Kornel Grin, tadašnji igrač Kaubojsa.

Utakmicu, koja je ostala upamćena kao "Ice Bowl", su dobili Grin Bej Pekersi 21:17.

Bonus video: