Đumbir za dobar imunitet

85 pregleda 0 komentar(a)
Đumbir, Foto: Shutterstock
Đumbir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2017. 16:14h

Korijen đumbira je izuzetno ljekovit. Može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana. Ipak, đumbir u ovo doba godine je najbolji za prevenciju prehlada!

Bilo da se koristi u ishrani ili se od njega pravi čaj, đumbir je idealan saveznik za jačanje imuniteta.

Đumbir u ishrani se uglavnom koristi svjež, sitno sjeckan ili rendan. Budući da je u većim količinama ljut i karakteristične arome, najbolje je da se upotrebljava kao začin u salatama.

Na organizam đumbir djeluje tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmjenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno djeluju na detoksikaciju tijela i borbu protiv virusa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da đumbir pomaže i u slučaju otoka i grčeva, smiruje kašalj, poboljšava pamćenje i podiže energiju.

Đumbir, takođe, snižava vrijednosti holesterola u krvi i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

SA MEDOM I LIMUNOM

Da biste u sezoni infekcija pojačali imunitet primjenite ovaj jednostavan recept. Jedan limun operite, ischedite i sitno isheckajte i koru. Dodajte četiri-pet supenih kašika meda i jednu kašiku narendanog đumbira. Uzimajte po jednu kašiku ujutru na prazan stomak.

ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

Oljuštite i isjeckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno, prenose Novosti.

Bonus video: