OPTUŽNICA PROTIV ITALIJANA NAJVJEROVATNIJE POČETKOM NAREDNE GODINE

SDT odustalo od gonjenja A2A i državljana CG, kraj istrage protiv Malerbe, Bjanka i Sale

127 pregleda 6 komentar(a)
EPCG (novine)
EPCG (novine)
Ažurirano: 29.12.2017. 11:16h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odustalo je od krivičnog gonjenja pravnog lica A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, saznaju "Vijesti".

"Vijesti" pouzdano saznaju da je istraga okončana i protiv italijanskih državljana, bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbe, bivšeg finansijskog direktora Flavia Bjanka i Masima Sale, te da će najvjerovatnije protiv njih već početkom naredne godine biti podignuta i optužnica.

Tužilaštvo je sumnjičilo šest osoba iz EPCG da su oštetili to preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Italijanska kompanija A2A, prije dva mjeseca, odustala je od potraživanja u iznosu 7,75 miliona eura od Elektroprivrede za sporne konsultantske usluge (EPCG) koje su bili fakturisane i 6.novembra vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona eura.

To je otkriveno tek nedavno nakon objavljivanja revizorskog izvještaja EPCG za prošlu godinu.

Prethodno je 23. oktobra EPCG tajno potpisala sa A2A Ugovor o poravnanju u vezi sa spornim konsultatskim uslugama. Predmet Ugovora o poravnanju bilo je rješavanje spora koji je nastao po osnovu fakturisanih konsultatskih usluga A2A za EPCG u periodu od 2010. do kraja 2012. ukupne vrijednosti.

Sumnjive usluge za potrebe EPCG bile su predmet krivičnog postupka u Crnoj Gori i polemike već par godina, a odnedavno tim problemom se bavi i italijansko tužilaštvo. A2A je rukovodio EPCG od kraja 2009. do početka avgusta ove godine kada je napustio rukovodeća mjesta.