Pijanista Oleksij Molčanov održao koncert u Baru: "Živim i radim za ovu zemlju"

Umjetnik je u okviru svog nastupa na zimskoj sceni Barskog ljetopisa izveo kompozicije Lista, Mocarta i Rahmanjinova, koje čine repertoar sasvim prikladan za ove prilike i kojim se Molčanov ujedno predstavlja publici u tekućoj koncertnoj sezoni
67 pregleda 0 komentar(a)
Oleksij Molčanov, Foto: Barski ljetopis
Oleksij Molčanov, Foto: Barski ljetopis
Ažurirano: 29.12.2017. 10:13h

Loše vremenske prilike nisu ni minulog četvrtka demotivisale barsku publiku da se okupi u Dvorcu kralja Nikole u Baru, ovoga puta povodom novogodišnjeg koncerta pijaniste Oleksija Molčanova, saopšteno je danas iz PR službe Barskog ljetopisa.

U saopštenju se dodaje da je umjetnik u okviru svog nastupa na zimskoj sceni Barskog ljetopisa izveo kompozicije Lista, Mocarta i Rahmanjinova, koje čine repertoar sasvim prikladan za ove prilike i kojim se Molčanov ujedno predstavlja publici u tekućoj koncertnoj sezoni.

"Zanimljivo je da je Molčanov kao muzičar sazrijevao i obrazovao se u Ukrajini, a zatim put uspješne karijere ucrtao nastupajući u cijeloj Evropi i sarađujući sa najeminentnijim muzičkim sastavima i ostvarenim pojedincima današnjice; odabrao da svoju karijeru nastavi da utemeljuje na našem tlu. U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od 2000. godine je zaposlen i na Muzičkoj akademiji na Cetinju"n avodi se u saopštenju.

"Neke stvari su se desile slučajno, neke su bile stvar promišljenih odluka. Ja sada živim za ovu zemlju i radim za nju. Drago mi je što mogu da pomognem muzičko i uopšte kulturno napredovanje u Crnoj Gori", kazao je nakon koncerta Molčanov.

Iz Barskog ljetopisa su kazali da je koncert Molčanova treći na prvom izdanju zimske scene Ljetopisa, ali prvi iz domena klasičnog stvaralaštva.

"On, kao i svaki naredni dio je misije zacrtane planom organizacionog tima i selektora muzičkog programa, Vladimira Domazetovića, koja se ogleda u afirmaciji najboljeg što trenutno imamo u ovoj umjetnosti, potencirajući pritom najneposredniji susret publike i autora", piše u saopštenju.

"Kroz ovakve festivale se upravo na jednom mjestu može skupiti određeni broj umjetnika koji mogu afirmisati i sebe i muziku koju trenutno izvode. To je i mjesto na kom se okuplja publika, što je mnogo bitno, posebno u našim uslovima, jer kroz svaki festival prolazi nešto što se zove duh i koncentracija muzike. Zato mi je i drago, recimo, što baš ovaj festival živi. Izuzetno je i što postoji zimski program, jer se time izlazi iz okvira isključivo ljetnjeg događaja", dodao je Molčanov zadovoljan svojim nastupom na zimskoj sceni.

Sljedeći muzički program, predviđen za 1. februar biće koncert džez muzike i donijeće pravo osvježenje iz regiona. Barskoj i crnogorskoj publici prvi put će se predstaviti atraktivan sastav - jedini takve vrste na našim prostorima. Novi programi zimske scene znaće se početkom prvog mjeseca predstojeće godine.

Bonus video: