Od rođenja do 90. u dvadeset tri segmenta

„U njima se na ubjedljiv način prati jedan dječak iz relativno imućne porodice i pasivnog kraja koji uspijeva, neodoljivom željom i voljnim naporima, da savlada sve prepreke i izazove, kako u toku školovanja i ratnih vihora, tako i kada je kao prosvjetni radnik i društveni aktivista pokazao svoje vrijednosti i znanja“, zapisao je Đurković
407 pregleda 1 komentar(a)
Vojislav Miljanić (Novine)
Vojislav Miljanić (Novine)
Ažurirano: 29.12.2017. 09:32h

Nakon brojnih knjiga iz istorije, etnologije, školstva, marksizma, dr Vojislav Miljanić odlučio je da napiše svojevrsnu autobiografiju kojom je obuhvatio devetodecenijski životni put, ali i, kako je to istakao recezent prof. dr Živko Đurković, “ambijentalnu i društvenu stvarnost tog dugog vremenskog perioda”.

Knjiga “Od rođenja do devedesete” ima 23 segmenta i praćena je odgovarajućim fotografijama.

„U njima se na ubjedljiv način prati jedan dječak iz relativno imućne porodice i pasivnog kraja koji uspijeva, neodoljivom željom i voljnim naporima, da savlada sve prepreke i izazove, kako u toku školovanja i ratnih vihora, tako i kada je kao prosvjetni radnik i društveni aktivista pokazao svoje vrijednosti i znanja“, zapisao je Đurković.

Miljanić je završio Učiteljsku školu u Herceg Novom, Višu Pedagošku na Cetinju, Filozofski fakultet u Skoplju, magistrirao je u Beogradu na Fakultetu političkih nauka, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Prištini. Radio je kao prosvjetni radnik, bio direktor škola na Krscu, Velimlju, Nikšiću, direktor Marksističkog centra, Ekonomske škole i Srednjoškolskog centra i radni vijek završio u Ministarstvu prosvjete kao rukovodilac Odsjeka za obrazovanje i fizičku kulturu.

Na kraju knjige nalaze se prilozi sa prigodnih skupova, kao i recenzije o objavljenim Miljanovićevim knjigama.

„Sada u ovim godinama, noge i vid me izdaju, te nijesam za dalje putovanje. Ostaje mi da malo šetam, sjedim i razmišljam. Razmišljao sam da nešto ozviljnije pišem i skratim vrijeme, ali o čemu? Da pišem o sadašnjosti imao bih šta i to dosta, ali negativnog. No, kako god bih napisao izazvao bih polemiku za koju nijesam raspoložen. Zato prihvatih nagovor prijatelja da napišem sjećanja sbog životnog puta, bar ono što još pamtim... I neka se zna - pišem da koliko god izbjegnem nerviranja i podsjetim se svog dosta izazovnog životnog puta. Nadam se da mi neće biti zamjereno“, zapisao je autor na početku knjige.

Bonus video: