Nagrada Vanji Popović

217 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Popović (Novine)
Vanja Popović (Novine)
Ažurirano: 29.12.2017. 09:23h

Prvi put u istoriji podgoričkog Gradskog pozorišta uručena je nagrada „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koja nosi ime osnivača.

Nagrada je pripala je Mensuri Vanji Popović.

„Njen bespoštedan, pregalački rad u ovoj kući trajno je doprinio napretku Gradskog pozorišta, pa tako nagrada, u ovom slučaju, predstavlja i davno zasluženo priznanje za životno djelo. A to djelo ostavilo je snažan i neizbrisiv trag u svim segmentima rada ovog pozorišta”, obrazložio je odluku savjet teatra ističući činjenicu da je Vanja Popović “čitav radni vijek cijelim bićem posvetila Pionirskom, potom Dječjem, a današnjem Gradskom pozorištu”.

Popović je od 1972. do 1999. godine obavljala funkciju direktora Dječjeg, kasnije Gradskog pozorišta u Podgorici. Producirala je više od 130 predstava sa kojima je Gradsko pozorište učestvovalo na mnogim festivalima za djecu i odrasle u zemlji i inostranstvu i osvajalo brojne nagrade. Bila je prva koja je angažovala studente, a potom i diplomce Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Prvi put su dodijeljena i godišnja priznanja “za poseban umjetnički doprinos u 2017. godini”, koja su pripala glumcima Dejanu Đonoviću i Jeleni Simić, dok su nagrade za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru pripale rukovoditeljki Sektora za opšte poslove Ani Medigović i rekviziteru Velimiru Čukiću.

“Dejan Đonović stalni je član ansambla Gradskog pozorišta od 1993. Za to vrijeme odigrao je više od 50 uloga, a za desetak predstava uradio je i songove. Od 30 predstava koje su danas na repertoaru Gradskog pozorišta, Đonović igra u 17, što ga izdvaja kao najangažovanijeg glumca, tj. nosioca repertoara Pozorišta”, obrazloženo je u odluci.

Simićeva je članica ansambla od 2014. godine i u “relativno kratkom vremenskom rasponu istakla se nesvakidašnjim talentom i posvećenošću”.

“Širok je dijapazon zahtjevnih uloga koje je odigrala u ovom Pozorištu, a njen raskošan talenat jednako je vidan na sve tri naše scene (Lutkarskoj, Dramskoj sceni za djecu i Večernjoj)”, obrazloženo je.

Direktorica Ivana Mrvaljević kazala je da na 66. rođendan Gradsko pozorište “zaključuje još jednu važnu i izuzetno uspješnu godinu”.

Na svečanosti povodom obilježavanja dana Gradskog pozorišta promovisana je i monografska publikacija “Uzlet”.

Bonus video: