Naučnici izumili flaster koji stimuliše tijelo da samo proizvede insulin

Broj osoba oboljelih od dijabetesa raste drastično iz godine u godinu i pretpostavlja se da u cijelom svijetu ima 371 milion pacijenata
243 pregleda 5 komentar(a)
Insulin, Foto: Shutterstock
Insulin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2017. 11:14h

Milioni ljudi koji boluju od dijabetesa konačno bi se mogli riješiti bolnih insulinskih injekcija, jer su naučnici izumili flaster koji podstiče tijelo da samo proizvede insulin i kontroliše nivo šećera u krvi.

Biohemijski oblikovan tretman radi na način da ispušta prirodnu supstancu koja se izdvaja iz smeđih algi i miješa s terapeutskim sredstvima, putem otapajućih mikronskih otvora. Dizajniran je da brzo ispušta aktivne sastojke kada je to potrebno i polako ili nikako kako je nivo glukoze stabilan.

Efikasnost tretmana dokazana je testiranjem na miševima, a uskoro će početi testove na ljudima.

Broj osoba oboljelih od dijabetesa raste drastično iz godine u godinu i pretpostavlja se da u cijelom svijetu ima 371 milion pacijenata. Dijabetes može uzrokovati sljepoću, otkazivanje bubrega, srčani udar, moždani udar i amputaciju udova.

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i omogućava tijelu da koristi glukozu iz ugljenih hidrata u hrani koju jedete. Luči glukozi iz krvi u ćelije gdje se šećer konvertuje u energiju i skladišti. Kod dijabetičara koji boluju od dijabetesa tipa 2, tijelo ne može napraviti ili koristiti insulin, zbog čega mnogi pacijenti primaju insulinsku terapiju putem injekcija. Problem je što injekcijom unose svu količinu odjednom, dok se iz flastera ispušta potrebna količina tokom cijelog dana, prenosi klix.ba.

Bonus video: