Članovi kavačkog klana se žalili da ne mogu da priđu Dedoviću

Dedović je jedini koji je priznao članstvo i otkrio kako je ova kriminalna organizacija djelovala
1524 pregleda 5 komentar(a)
Ilija Dedović, Foto: Luka Zeković
Ilija Dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.12.2017. 21:08h

Sudije Apelacionog suda uvažile su žalbe advokata članova kavačkog kriminalnog klana i ukinule rješenje sudije specijalnog Odjeljenja podgoričkog Višeg suda kojim je donijeta mjera da se optužena braća Igor i Nikola Andrić, i optuženi Tripo Moškov i Goran Ljubatović, ne smiju sastajati, napuštati Kotor, ali ni približavati najmanje 100 metara optuženom Iliji Dedoviću .

Dedović je jedini koji je priznao članstvo i otkrio kako je ova kriminalna organizacija djelovala.

Sudije Apelacionog suda predmet su vratile Višem sudu na ponovno odlučivanje iz formalnih razloga.

“Odredbom čl. 24 st. 7 ZKP-a je propisano da prvostepeni sudovi, u vijeću sastavljenom od troje sudija, donose odluke u prvom stepenu van glavnog pretresa. Kako u konkretnom slučaju sudeće vijeće nije bilo u sastavu, kao na glavnom pretresu kada su donijeli rješenje Ks.br.6/17 od 10.11.2017. godine, to sudeće vijeće u konkretnom slučaju nije bilo funkcionalno nadležno da postupa, već je nakon ukidnog rješenja ovog suda trebalo da odlučuje vanraspravno krivično vijeće. Sve prethodno navedeno dovelo je do povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.1 Zkp-a, na koje povrede ovaj sud pazi po službenoj dužnosti u skladu sa odredbom čl.417 st.4 Zkp-a, te se ukidanje pobijanog rješenja javlja kao nužno”, piše u odluci sudija Apelacionog suda.

Optuženima se sudi jer su, kako se navodi u optužnici specijanog tužilštva, bili članovi “kavačke grupe” na čijem čelu se nalaze Slobodan Kašćelan i Igor Božović. Obojica su u bjekstvu.

Pored njih, u bjekstvu se nalaze i članovi grupe Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević.

Prema optužnici specijalnog tužilaštva Kašćelan i Božović su, krajem maja 2010. godine, organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda, Aida Muzurović, za “Vijesti” je kazala da je, nakon što je Apelacioni sud ukinuo rješenje, krivično vanraspravno vijeće izreklo iste mjere nadzora i to zabrana pristupanja i približavanja optuženih Iliji Dedoviću , zabranu napuštanja boravišta i obavezu povremenog javljanja Upravi policije.

Bonus video: