Bio vozač, pa snajperista: Barovićeve slike sa ratišta dokaz za robiju

Prema sudskim dokumentima, Barović je u decembru 2014. otputovao u Rusiju, a pred Novu godinu je došao u istočnu Ukrajinu gdje je dobio vojnu knjižicu od samoprozvane Donjecke Narodne Republike
720 pregleda 43 komentar(a)
Marko Barović, Foto: Facebook.com
Marko Barović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 28.12.2017. 12:08h

Postovi na društvenim mrežama sa ratišta omogućili su crnogorskim tužiocima da dokažu da je Marko Barović (27) učestvovao u nezakonitim vojnim akcijama u Ukrajini, piše Balkan insight (BI).

Barović je u aprilu 2017. osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora zbog učešća na ratištu u Ukrajini u vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, pokušaja ubistva i nanošenja lake tjelesne povrede.

Na šest mjeseci zatvora osuđen je za učešće na stranom ratištu, ali kako je prethodno za ostala dva krivična djela bio pravosnažno osuđen na tri godine robije, vijeće sutkinje Vesne Moštrokol izreklo mu je jedinstvenu kaznu u trajanju od tri godine i pet mjeseci robije.

Kako piše BI, mnogi simpatizeri Rusije sa Balkana, poslije izbijanja sukoba u Ukrajini 2014. priključili su se proruskim paravojnim jedinicima koje se bore na istoku Ukrajine, uglavnom u oblasti Donjecka. Najveći broj došao je iz Crne Gore, Srbije i BiH.

Prema sudskim dokumentima, Barović je u decembru 2014. otputovao u Rusiju, a pred Novu godinu je došao u istočnu Ukrajinu gdje je dobio vojnu knjižicu od samoprozvane Donjecke Narodne Republike. Prema toj vojnoj knjižici, prvo je tamo bio vozač, a kasnije snajperista.

U oktobru 2015. uhapšen je na granici Ukrajine i Rusije. Crnogorsko tužilaštvo je saopštilo da je njegov profil na Fejsbuku ključni dokaz da se borio u Ukrajini i da nije samo vozio kamion, kao što je prvobitno tvrdio na sudu.

"Često je postavljao fotografije sa fronta, na kojima je u uniformi i sa puškom. Postovi i fotografije, koje su bile javne, prihvaćene su za dokaz pred sudom u Podgorici”, piše BI.

Nakon što je suočen sa dokazima, Barović je priznao da je učestvovao i u borbama. Međutim, i dalje je branio svoju odluku navodeći da je otišao tamo kako bi “pomogao narodu iz moralnih i patriotskih razloga”. BI piše da i ukrajinske službe za izdavanje naloga za hapšenje koriste društvene mreže.

Među borcima koje traže je i bosanski Srbin Davor Savičić, koji je u Crnoj Gori bio optužen da je sa još tri osobe postavio bombu u kući Duška Martinovića iz Berana. U tom napadu stradalo je šest osoba.

Bonus video: