Da trajanje pobijedi zaborav i umiranje

"Knjiga predstavlja apoteozu o Crnoj Gori, njenim hrabrima kćerima i sinovima i čiji naslov 'Da se ne zaboravi' u sebi nosi jedan visoki etički imperativ kojim je njen autor zavještao sve buduće generacije da nastave svoju civilizacijsku misiju borbe protiv svih oblika fašizma“, kazala je Pejović
120 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2017. 10:56h

"Zaborav je tiho umiranje. Neko davno reče ne umire se danom smrti nego kad umre sjećanje na čovjeka. Slobodan Bato Mirjačić je u ovoj knjizi biranim riječima govorio na jedan poseban način i o junacima, i o prvacima, i o znavenim ljudima. Govorio je o onima koji su otišli iz Nikšića pa smo ih nekako zaboravili, a oni su ispisali sjajnu istoriju negdje na jugoslovenskim prostorima“, kazao je Dragan Mitov Đurović na promociji Mirjačićeve knjige „Da se ne zaboravi“.

A dosta toga se, poručuje Mirjačić pomenutom knjigom, mora čuvati od zaborava - junaci poput Save i Nikole Kovačević, Milice Vučinić, Petra Jovanovića, Danila Bojovića i svih onih koji su život dali za slobodu, a slobodu nizašto. Crna Gora jeste čemerna a taj čemer, ali i ponos, su Sutjeska, Vučji Do, Kapino Polje, Farmaci...

"Da zaborava ne bude brinu pametni narodi ali i hrabri pojedinci koji razumiju da su odgovori na pitanja za sjutra u onome što je bilo juče. Riječ o knjizi koja je podsjetnik na ljude koji su stvarali istoriju, koji su gradili nove puteve među ljudima i među narodima, ljude koji su iizrasli do zaslužnika, ali novo vrijeme, novi talasi, stavili su ih na neko drugo mjesto, nepravedno“, kazao je Đurović.

Zbog toga Mirjačić, prema riječima Đurovića, „ne da da se zaborave, ne velike pogibije, no velike slobodarske epopeje“.

"Bato Mirjačić je čovjek koji i riječju i knjigom opominje one koji zaboravljaju, a zato ih država debelo plaća. Je li moguće da je moralo da se čeka toliko da se otkrije spomenik Petrovićima na Grahovu. Da li je moralo ovoliko da se čeka da se radi spomenik komitskom pokretu. To je djelo Bata Mirjačića i odgovor na pitanje da se ne zaboravi“, istakao je Đurović.

Knjiga „Da se ne zaboravi“, prema njegovim riječima, je knjiga istine koju je autor ostavio generacijama na dar.

Moderatorka večeri, koju je u sklopu Programa podrške razvoju kulture organizovala JU Narodna biblioteka „Njegoš“i Udružanje boraca i antifašista Nikšića, bila je mr Ana Pejović koja je vodila razgovor sa Mirjačićem i čitala odlomke iz knjige.

"Knjiga predstavlja apoteozu o Crnoj Gori, njenim hrabrima kćerima i sinovima i čiji naslov 'Da se ne zaboravi' u sebi nosi jedan visoki etički imperativ kojim je njen autor zavještao sve buduće generacije da nastave svoju civilizacijsku misiju borbe protiv svih oblika fašizma“, kazala je Pejović.

Govoreći o pojedinim ličnostima koje su u knjizi pomenute Mirjačić je kazao da misli da smo se malo odužili narodnim herojima, i da se nada da će njegove priče makar malo doprinijeti da trajanje zaslužnih ljudi i velikih događaja bude što duže.

U muzičkom dijelu programa učestvovao je profesor gitare Slobodan Bogdanović.

Galerija

Bonus video: