Filmski centar: Podržani projekti u četiri kategorije

U kategoriji "Manjinske koprodukcije" podržani su srpski reditelj Slobodan Šijan, sa crnogorskim koproducentom "Artikulacija"
95 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2017. 11:21h

Filmski centar Crne Gore podržaće 21 projekat, odlučila je petočlana komisija prvog konkursa Filmskog centra. Predsjednica komisije bila je producentkinja Sanja Jovanović, dok su članovi bili reditelji Vladimir Perović, Andro Martinović i Pavle Simonović i pisac Ognjen Spahić.

U kategoriji “Razvoj scenarija” podržano je osam projekata. „Dolina spomenika“ Stefana Boškovića, komisija je ocijenila kao djelo sa „originalnim pristupom temi odrastanja, uz obilje autentičnih detalja, gdje autor veoma vješto i u jednom dahu gradi priču i karaktere“. Reditelj Ivan Marinović na konkursu je podržan za djelo „Živi i zdravi“ koje, po ocjeni komisije donosi „priču koja tretira običaje i postulate po kojima se živi u malim, patrijarhalnim sredinama, punim intriga i spletki. „Crveno ljeto“ Aleksandra Radulovića ocijenjen je kao „vanredno inovativan projekat, stilski jasan i originalan pristup temi u maniru autora italijanskog neorealizma i jugoslovenskog crnog talasa“. Reditelj i scenarista Nikola Vukčević dobio je podršku komisije da djelo „Djeca“, zbog „precizne autorske ideje koja počiva na izboru četiri priče istih motiva, koje imaju potencijal da budu ozbiljna dramska cjelina“. Ana Vujadinović i Gojko Berkuljan, koji su kao scenaristički tandem debitovali ove godine filmom „Iskra“, podržani su za projekat “Planeta 7693” koji nudi “interesantan pristup temi odrastanja kroz miks porodičnog filma i naučne fantastike, iz vizure djeteta“. Podržan je i scenario Aleksandra Radunovića „Strah“ koji „kroz zanimljivu kombinaciju paranoje i crnog humora, istražuje sukob pojedinca sa svijetom današnjice“. Komisija je prepoznala i dvoje debitanata, Mila Masoničića i Saru Đurović. Za Masoničićev projekat „Bez rikverca“ komisija je navela da je „film ceste u kojem se na osoben način sudaraju sjećanje i stvarnost“, dok je „Plod“ Sare Đurović „originalno i osjećajno obrađena tema društvene patologije“.

U kategoriji “Razvoj projekta” komisija je najbolje ocijenila projekte „Sirin“, reditelja Senada Šahmanovića, producentske kuće “Cut-Up” i „Elegiju lovora“ reditelja Dušana Kasalice, producentske kuće “Meander Film”. To su debitantski igrani dugometražni projekti reditelja koji su imali zavidan međunarodni uspjeh sa svojim kratkometražnim ostvarenjima.

U kategoriji “Kratkometražni igrani film” biće podržano pet projekata, i to: “Sve što je čvrsto topi se u vazduhu“ produkcijske kuće „15 takes“, rediteljke Ive Brdar, produkcijska kuća „Artikulacija“ i reditelj Bojan Stijović dobili su podršku za projekat „Peloid“, „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića i produkcijske kuće “ABHO”, projekat „Diva“, reditelja Kristofa Žaroša, produkcijske kompanije “A production”.

U kategoriji “Manjinske koprodukcije” podržani su proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan, zajedno sa crnogorskim koproducentom „Artikulacija“, dobio je podršku za ostvarenje „Budi Bog sa nama“, kao i projekti „Sin“ bosanskohercegovačke rediteljke Ines Tanović sa koproducent iz Crne Gore “Cut-Up”, debitanski igrani film Stefana Maleševića „Mamonga“, koproducenta “Code Blue Production”, hrvatski reditelj Bobo Jelčić koji je na konkursu podržan za ostvarenje „Sam samcat“, zatim makedonski „Projekt Hepines“ Borjana Zafirovskog čiji je koproducent “Montenegro max film”, i projekat „Tata se igra rata“, poznatog srpskog glumca Gordana Kičića koji će se u ovom djelu prvi put naći u rediteljskoj ulozi sa crnogorskim koproducentom “Crossmedia Agency”.

Galerija

Bonus video: