Top 5 namirnica koje "vraćaju u život" nakon praznika

Cimet je vrlo fleksibilan začin koji odgovara raznim kombinacijama, a studije su pokazale da reguliše krvni pritisak i snižava "loš" holesterol u krvi
55 pregleda 1 komentar(a)
Spanać, Foto: Shutterstock
Spanać, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2017. 11:14h

Ako vam nedostaje energije, hranljivi napici odličan su način da tijelo snabdijete prijeko potrebnim vitaminima i mineralima. Pogledajte koje će vam namirnice pomoći da se najbrže oporavite od praznika koji dolaze.

1. Spanać

Ovo povrće zadovoljava 200 odsto dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kosti. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Spanać je i dobar izvor luteina, koji čuva vid.

2. Banana

Ovo voće bogato je kalijumom koji smanjuje osjećaj umora i pojačava koncentraciju. Osim toga, dobar je izvor vitamina B6, koji je važan za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i hranljivih vlakana koja doprinose boljem varenju.

3. Cvekla

Ovo povrće odlikuje se protivupalnim dejstvom. Ima visok procenat gvožđa, folata i B vitamina. U 200 grama cvekle nalazi se oko 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savjetuju da cveklu kombinujete uz citrusno voće poput pomorandže ili limuna, kako biste pojačali međusobnu apsorpciju hranljivih materija.

4. Grčki jogurt

Zdravi napitak nije potpun bez dobrog izvora proteina, poput grčkog jogurta. Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji obezbeđuje dobru izgradnju kostiju i zuba.

5. Cimet

Cimet je vrlo fleksibilan začin koji odgovara raznim kombinacijama, a studije su pokazale da reguliše krvni pritisak i snižava "loš" holesterol u krvi. Osim toga, jedna čajna kašičica zasladiće ukus energetskog napitka, prenosi Punkufer.

Bonus video: