NAČISTO NA TV VIJESTI

Debata o 2017: Državni udar, građanska solidarnost i podsjećanje na 1996.

Gosti emisije Načisto na TV Vijesti su bili Dragan Šoć, Mila Kasalica, Vladimir Maraš i Mara Šćepanović
0 komentar(a)
Načisto, Foto: Printscreen
Načisto, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.12.2017. 21:13h

Tok emisije:

21:52 Gost iznenađenja Stefan Đukić smatra da je veliki broj nepravičnih odluka obilježio godinu, što na državnom, lokalnom i individualnom nivou i da društvu fali doza građanske solidarnosti.

21:49 Maraš kaže da ne može da vjeruje da se dešava situacija sa muzejem na Cetinju koji je ostao bez ogromnog broja eksponata i da treba akcenat staviti na to kako će sada reagovati institucije.

21:40 Šoć ističe da se zakoni u Crnoj Gori donose bez poštovanja tradicije, često bez smisla i da se jednostavno prepisuju.

21:33 Kasalica navodi da je budžet prošao u Skupštini po ustaljenoj proceduri "dižemo ruke, a da ne znamo šta glasamo". "Autoput će na srednji rok ugroziti javne finansije", upozorava Kasalica.

21:20 Kasalica smatra da je tužilaštvo postalo produžena ruka vladajuće političke misli.

21:10 Šoć smatra da je trenutna tenzija u Skupštini van granica i da se radi o političkim posljedicama afere "državni udar". On ne vjeruje da se radi o lažnoj tenziji i da sada DPS ima dodatni argument za svađe i podjele u opoziciji.

"Nakon 1996. godine kada su Narodna stranka i Liberalni savez sklopili savez, ja sam mislio da je svaki dogovor moguć". On očekuje da će se i Srbija uvući u nekom momentu kao i Rusija u tu aferu.

21:03 Šćepanović kaže da nije bila za ovakav način ulaska u NATO, te da nije bila ni za savez sa Rusijom, već da je stava da je Crna Gora mogla sama da se izbori za ono što joj je potrebno.

20:55 Kasalica smatra da je SAD odlučila da čuva crnogorsku vlast odlukom o primanju Crne Gore u NATO, ali da se izborom Trampa gubi unipolaran svijet.

20:50 Šoć smatra da je NATO pakt relikt Hladnog rata i da se radi o batini u rukama SAD preko kog oni ostvaruju svoje imperijalne interese širom svijeta. "Samo je jedna imperija danas na svijetu, ja bih volio da ih ima više", ocjenjuje Šoć.

20:45 "Patriota je onaj što se ponaša kako vlast želi... Ima li ikakvog smisla Njegoševa nagrada posle toga ko mu je dodijeljena", pita Šoć.

20:33 Šćepanović je navela da se rektor više ne biva na Univerzitetu, nego samo postavlja, pa se onda tako i smjenjuje. Ona smatra da je okupacija Univerziteta počela preko SDP i njima bliskog kadra.

20:25 Kasalica smatra da se često duh zakona potpuno izigra pod maskom zakonskih procedura. "Umrtvljenost ekonomskog sistema u kom je patriotizam barjak pred izbore, a ne barjak kada se plaćaju porezi", ocjenjuje sadašnje stanje Kasalica.

20:13 Maraš navodi da se RTCG nalazi na polju političke borbe i da se slaže da DPS pokušava da preuzme kontrolu. On navodi da u RTCG ima puno ljudi koji znaju da rade svoj posao i da im treba omogućiti da rade bez pritiska.

Šoć ističe da se na RTCG sada dešava drugi ekstrem po pitanju uređivačke politike, nakon što je pretjerano praćena Vlada, a da je sada pretjerano praćena opozicija i NVO sektor. On smatra da se očigledno radi o pokušaju DPS da vrati kontrolu nad RTCG i da se radi o pripremi za izbore.

20:10 Maraš smatra da je kultura pod jakim udarom medijskog rijaliti koncepta i da je Crna Gora nikada dalje od zaokruživanja svog kulturnog identiteta.

20:06 Šoć je kao negativne događaje naveo ulazak Crne Gore u NATO i aferu "državni udar" koji su imali efekte dubljih političkih podjela. "Ta afera može da dovede do uništavanja grane vlasti, odnosno sudstva, ali od epiloga zavisi, možda i sudstvo pokaže nezavisnost", ističe Šoć. Šoć smatra da je očekivani izlazak Britanije iz EU pozitivan događaj, jer je ona bila "trojanski konj u EU", a da je za Crnu Goru to pozitivno što je sada Balkan bliže očima EU.

20:04 Šćepanović je kazala da pozitivnih događaja nije bilo mimo pojedinačnih slučajeva dobrih đaka, studenata i profesora, te da se nažalost praktično radi o ispadima. Ona je navela kao negativan događaj sve što se dešavalo na UCG i način na koji je smijenjena Radmila Vojvodić, iako je ona bila njen veliki kritičar i govorila o nezakonitim stvarima koje je Vojvodić činila. "Ovo novo-staro rukovodstvo je počelo da na isti, ili gori način režu svoje neistomišljenike, a da uzdižu kontroverzne ličnosti u akademskom okruženju".

20:03 Kasalica navodi da je jako pozitivan događaj to što se Vanja Ćalović vratila na javnu scenu.

Ne propustite novo izdanje talk show-a Načisto. U posljednjoj ovogodišnjoj emisiji tema je: Pregled godine, a gosti Petra Komnenića su:

  • Dragan Šoć, advokat,
  • Mila Kasalica, ekonomista,
  • Vladimir Maraš, kompozitor,
  • Mara Šćepanović, profesorica Univerziteta Crne Gore

Načisto pogledajte večeras od 20 sati na TV Vijesti.