Presuđeno direktoru škole u Godijevu: Sabahet Spahić kažnjen 1.600 eura

Direktor bjelopoljske Osnovne škole kažnjen jer se oglušio o dvije sudske odluke
248 pregleda 0 komentar(a)
Sud, Foto: Boris Pejović
Sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2017. 15:07h

Direktor bjelopoljske Osnovne škole “Šukrija Međedović” u Godijevu, Sabahet Spahić, kažnjen je u Osnovnom sudu 1. 600 eura zbog neizvršenja dvije sudske odluke.

Utvrđena kazna na ime dva krivična djela, neizvšenja sudske odluke na štetu oštećenih Anite Zejnilović i Almina Hodžića iznosi po 800 eura, a ukoliko u roku od tri mjeseca ne plati, novčana kazna će se zamijeniti zatvorskom - dan zatvora 25 eura.

Iako mu je sudskim odlukama naloženo da sekretara škole izabere od prijavljenih kandidata, direktor je donio odluku da se niko od prijavljenih kandidata ne izabere, nego je poništio konkurs, uz ispravku da se prijem računovođe sekretara vrši na određeno vrijeme.

Spahić je potom sa jednim od kandidata Adelom Kolić, zaključio ugovor o radu na 30 dana, a potom nastavio da produžava ugovor na isti period.

Zbog nepravilnosti oko angažmana Kolić na poslovima sekretara, krajem novembra je reagovala Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju rada Bijelo Polje, koja je školu i Spahića kaznila sa 600 eura.

Obrazlažući presudu sudija Dragan Mrdak je naveo da bilo kakvo tumačenje presuda Osnovnog suda okrivljenom nije dalo ovlašćenje da donese takvu odluku, jer je on morao da izvrši sudske odluke i ponovi izbor iz reda prijavljenih kandidata za radno mjesto sekretara računovođe.

“Oba krivična djela izvršio je sa direktnim umišljajem i za ista je kriv”, presudio je Mrdak.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je Adela Kolić sekretar- računovođa nakon otkaza u toj školi, opet zasnovala radni odnos produžavajući ugovor na po 30 dana, a da direktor kao poslodavac to mjesto nije prijavio Zavodu, radi praćenja ponude i tražnje, čime je učinio prekršaj Zakona o zapošljavanju.

Spahić je tvrdio da mu je međuvremenu Rešad Sijarić najavio da će se možda vratiti na to radno mjesto, što ga je učvrstilo u odluci da poništi konkurs.

Sijarić je šef Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Bijelom Polju, a član Bošnjačke stranke je i Spahić.

Tužitelji su istakli da je direktor mimo zakona odlučio da primi partijsku koleginicu Adelu Kolić.

Bonus video: