Krapović: Budva nije mnogo dobila od presuda Marovićima

Gradonačelnik Budve je rekao da nijedan od do sada zaključenih sporazuma nije donio ono što je trebalo građanima Budve
12 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.12.2017. 07:21h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović poručio je da se Opština Budva neće saglasiti više ni sa jednim sporazumom o priznanju krivice koje članovi budvanske kriminalne grupe budu zaključili sa Specijalnim tužilaštvom, jer iz dosadašnjeg iskustva, metropola turizma je ostajala kratkih rukava.

On je naglasio da Opština nije mnogo dobila sporazumima o priznanju krivice pripadnika budvanske kriminalne organizovane grupe.

"To je jasno kao dan. Ni jedan od do sada zaključenih sporazuma nije donio ono što je trebalo građanima Budve. Ne ulazeći u izrečene zatvorske kazne, u ono što su sudske presude. Međutim, ono što su bile štete, to se mora namiriti. I mislim da to nije postignuto zakljuičenim sporazumima. Naš utisak je da je možda tužilaštvo krivično-pravno zatvorilo, međutim, građansko pravne stvari su urađene dosta aljkavo. Dosta toga nije uknjiženo, nešto jeste nešto mi sada uknjižavamo. Bilo je dosta konfuzije. Hipoteke su upisivane na državu onamo gdje su trebale biti upisane na Opštinu,“ istakao je Krapović.

Kao primjer je naveo Svetozara Marovića, koji je bio dužan da u opštinsku kasu uplati milion i sto hiljada eura. Marović je kao garanciju da će izmiriti novčanu kaznu založio svoju đedovinu na Jazu i selu Krimovica, na koju je država upisla hipoteku.

Da će platiti kaznu zemljom na Jazu garantovao i njegov sin Miloš, na koju je država takođe upisala hipoteku. Kako kazna nije plaćena, 20 hiljada kvadrata mogu biti prodati, ali su se tu pojavili problemi.

"Marović je dao određenu zemlju kao garanciju. Greškom je upisana hipoteka države, a trebalo je na Opštinu, jer je on bio dužan da novac uplati u opštinski budžet. Tada ja nisam bio na funkciji. Kada smo preuzeli upravljanje gradom, pozabavali smo se svim ovim sporazumima i uvidjeli da je hipoteka trebalo da bude upisana na Opštinu“, kazao je Krapović.

On je rekao da je Opština uputila zahtjeve Specijalnom tužilaštvu, što je ono prihvatilo i sad je lokalna uprava upisana kao hipotekarni povjerilac prvog reda.

"Međutim, sada Specijalno tužilaštvo kroz prošireni postupak oduzimanja imovine stečene krminalnom potražuje iste te parcele koje su gospodin Marović i njegov sin dali po sporazumu. I može se desiti da te iste parcele oduzme država Crna Gora, kao imovinu stečenu kriminalom, a Opština će ostati hipotekarni povjerilac, pa će umjesto imovinu Marovića, da bi nadoknadila štetu, prodati imovinu države“, kazao je Krapović.

Krapović je istakao da će Opština u narednom periodu krenuti sa prodajom imovine koja joj je pripala na osnovu zaključenih sporazuma.

"Jednostavno moramo probati da ta neka sredstva prikupimo što su nam pripala. Ovo što smo dobili u kompleksu TQ Plaza je imovina kojom je jako teško upravljati, zahtijeva dodatna sredstva da bi se moglo staviti u funkciju, ili prodati nekome kao gotov prizvod. Generalno, naše je mišljenje da Opština nije dobila mnogo tim sporazumima o priznanju krivice”, kazao je Karpović.

On nije mogao da kaže koliko Opština može zaraditi od prodaje.

"Ali, ono što je propisano presudama mora se nadomjestiti. Kada to kažem, mislim da ono što smo dobili u kompleksu TQ Plaza, imamo procjenu da vrijedi 19 i po milona. Međutim, mi ukoliko želimo da prodamo tu imovinu, moramo da tražimo odobrenje Ministarstva finansija. Nakon toga, ako dobijemo zeleno svjetlo, moramo da uradimo procjenu. Kada to uradimo, u pitanju su ovlašćene procjeniteljske kuće, koje tu imovinu mogu da procjene manje nego što je to presudom utvrđeno. Stavljeni smo u nezgodnu situaciju. Disproporcija je. Ne znam na osnovu čega su ti vještaci utvrdili. Data je saglasnost na te sporazume od bivše vlasti , a sada mi moramo da nadoknađujemo štetu“, zaključio je Krapović.

Bonus video: