Porodica nastradalog Bektaševića optužila tužiteljku i vještaka za mito

Advokat Velimir Bjelanović kazao da je propust Osnovnog, pa Višeg tužilaštva i da mu nije jasno "da li su tužiteljka i vještak nestručni ili korumpirani"
278 pregleda 16 komentar(a)
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Anes Striković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.12.2017. 19:59h

Ujak pokojnog Bjelopoljca Kenana Bektaševića (21), Veršigor Bulatović, i majka optuženog Anesa (21), Zeliha Striković izbačeni su juče iz sudnice Višeg suda nakon što su optužili tužiteljku Nadu Bugarin i vještaka saobraćajne struke Milenka Čabarkapu da su “uzeli novac”, u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj je mladić poginuo.

Do incidenta je došlo na suđenju Anesu Strikoviću, koji odgovara zbog saobraćajne nesreće, u kojoj je 24. septembra stradao Bektašević, koji se nalazio u njegovom automobilu.

Bulatović je burno reagovao nakon što je tužiteljka Nada Bugarin, u izmijenjenoj optužnici i završnima riječima, detaljno navodeći povrede pokojnika i opisujući brzinu kretanja vozila, izgovorila i lapsus “okrivljeni Bektašević”.

"Sram vas bilo. Da bog da tvoja djeca budu dobro kako ste se odnijeli prema ovom slučaju. Kažete 140 pa 117 kilometara na čas, kako dođoste do manje brzine. Uzeli su pare tužiteljka i vještak Milinko Čabarkapa. Mi ćemo ovo rješavati. Platiće nam”, kazao je Bulatović.

Prije nego što je udaljen iz sudnice, kazao je da je porodica vjerovala sudskom vijeću i poručio da dobro razmisle šta rade.

Odmah za njim teške optužbe ponovila je i majka optuženog Zeliha Striković:

"Imamo dokaze da su uzeli pare”, nakon čega je i ona udaljena iz sudnice.

Sutkinja Vanja Rakonjac odbila je predlog odbrane za izuzećem državne tužiteljke Bugarin i rukovodioca Višeg tužilaštva Rifata Hadrovića, a odbijen je i predlog za novim vještačenjem saobraćajne struke.

Izmijenjenom optužnicom tužiteljke Bugarin Strikoviću se stavlja na teret da je 24. septembra, krećući se automobilom “fijat brava” iz pravca Prijepolja prema Bijelom Polju, vozio brzinom od 138,66 kilometara na čas, a da se u trenutku preticanja Enesa Bećirovića kretao 117 kilometara na čas, “grubo i bezobzirno kršeći saobraćajne propise”.

"Striković je pokušao tokom tužilačke istrage da krivicu prebaci na vozača “audija” Enesa Bećirovića, u čemu nije uspio. On se na početku istrage nije sjećao najbitnijih detalja, da li je preticao i kojom brzinom, a kasnije je “povratio” pamćenje često mijenjajući iskaz”, navodi se u optužnici.

Punomoćnici oštećene porodice, Vučko i Velimir Bjelanović su rekli da je na optuženičkoj klupi trebalo da bude i Enes Bećirović, te da je nepobitno utvrđeno njegovo učestvovanje u saobraćajnoj nezgodi jer je, naveo je vještak saobraćajne struke, "doprinio nastanku nezgode”.

"Bećirović je pobjegao sa lica mjesta, sakrio vozilo i time pokušao da prikrije tragove. U tom pokušaju ga nije spriječila ni policija, ni tužilac, već ujak pokojnog Kenana Veršigora Bulatović, koji je razotkrio učešće drugog vozila”, kazao je advokat Velimir Bjelanović, dodajući da protiv njega nije pokrenut čak ni prekršajni postupak, već je na sudu bio svjedok.

On je istakao da je ovakva situacija najmerni propust prvo Osnovnog, a zatim i Višeg državnog tužilaštva, kazao je Bjelanović, ističući da mu do danas nije jasno “da li su tužiteljka i vještak nestručni ili korumpirani”.

Punomoćnica optuženog, advokatica Elmaza Dizdarević je kazala da Striković nije počinio krivično djelo “teška djela protiv bezbjednosti saobraćaja”, koje mu je stavljeno na teret, već ugrožavanje javnog saobraćaja.

"Ne može se Strikoviću pripisati namjera u izvršenju krivičnog djela, posebno uz činjenicu da su njih dvojica bili nerazdvojni i najbolji prijatelji još od djetinjstva, a i znajući da je saobraćaj nepredvidiv i da se ovakva situacija može desiti svima nama”, kazala je Dizdarevićeva.

Ona je istakla da je optuženi nije izazvao nezgodu, već Bećirović.

"Audi" je ostvario kontakt sa “fijat bravom”, i Bećirović je “doprinio nastanku saobraćajne nezgode, i isti je njen uzročnik”, kazala je Dizdarevićeva.

Ona je rekla da pored brojnih dokaza, na to upućuje i činjenica da se isti udaljio sa lica mjesta. Striković je kazao da mu je žao što se sve ovako desilo.

"Ne mogu vam opisati koliko smo bili dobri drugovi, čitav život smo se družili. Volio bih najviše da me njegov otac osudi, jer on najbolje zna kakvi smo bili prijatelji”, kazao je Striković.

Na te riječi reagovao je Kenanov otac Iljaz riječima da mu on nije najbolji prijatelj.

"Nadao sam se u pravdu, ali ovdje pravde nema. Tražiću je sam”, kazao je Bektašević.

Majka optuženog Anesa Strikovića optužila i svoje bliske rođake da su uzeli novac za lažno svjedočenje

Majka optuženog Anesa, Zeliha Striković, optužila je Bećirovića da je plaćao svjedocima da lažno svjedoče na sudu.

"Svi znaju da je za nezgodu kriv vozač “audija”, Enes Bećirović, koji je plaćao i svjedocima da daju lažne iskaze”, kazala je ona “Vijestima".

Ona tvrdi da je Bećirović jednom svjedoku “davao i po 10 hiljada eura”.

Za drugog svjedoka je rekla da je lažno svjedočio, ali da ne zna da li je uzeo novac. Ona je optužila i neke svoje rođake da su plaćeni da lažno svjedoče.

Kazala je da njena bliska rođaka nije htjela da svjedoči, ali da je “morala zbog supruga i sina”.

Bonus video: