Ruski pijanista Oleksij Molčanov na zimskoj sceni Barskog ljetopisa

Molčanov će izvesti program koji obuhvata djela kompozitora kao što su Mocart, List i Rahmanjinov
69 pregleda 0 komentar(a)
Oleksij Molčanov, Foto: Duško Miljanić
Oleksij Molčanov, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 26.12.2017. 10:23h

Decembar će se na zimskoj sceni Barskog ljetopisa završiti novogodišnjim koncertom ruskog pijaniste Oleksija Molčanova. On će, kako su saopštili organizatori, tom prilikom izvesti program koji obuhvata djela kompozitora kao što su Mocart, List i Rahmanjinov.

Koncert u sali Dvorca kralja Nikole, zakazan za četvrtak, 28. decembar počinje u 19 sati i ulaz za sve zainteresovane biće besplatan.

Oleksij Molčanov rođen je 1961. godine u Novorosijsku u Rusiji. Srednju muzičku školu završio je u Kijevu u Ukrajini, u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog.

Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju realizovao je turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Orkestar Studio – dir. B. Schembri i V. Sirenko, Filharmonija Čerkasi – dir. A. Djačenko, Filharmonija Lviv – dir. R. Filipčuk, Filharmonija Dnjepropetrovsk – dir. J. Blinov, Filharmonija mladih Harkiv – dir. J. Janko).

Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao solista je 1996. i 1997. godine otvarao sezone orkestra Niškoj filharmoniji (dir. A. Novicki i A. Vujić). Godine 2010. kao solista otvara sezonu orkestra Filharmoniji „Čerkasi“ (dir. A. Djačenko), a 2011. godine sezonu orkestra „Crnogorski gudači“ (dir. G. Krasko).

Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno je nastavio nastupajući na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario je veliki broj projekata. Nastupao je na festivalima „Mokranjčevi dani“, „Nimus“, „A Tempo“, „KotorArt“, „Montenegro music fest“, „Barski ljetopis“, „Espressivo“, „Nei suoni dei luoghi“, „Budva Grad teatar“.

Aktivni je učesnik projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa“. Trenutno ima status vanrednog profesora i mentora na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Bonus video: