Vremeplov: Vežu ruke CB

1 komentar(a)
CBCG, Foto: Boris Pejović
CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2017. 09:28h

Članovi DPS u skupštinskom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije dostavili su 28 amandmana na predlog novog zakona o bankama. Vijesti iz nekoliko izvora saznaju da iza uloženih amandmana stoje neke od najvećih poslovnih banaka koje preko vladajućih krugova pokušavaju da spriječe usvajanje predloženog zakona u Skupštini.

“Novim rješenjima su ugrožene pozicije pojedinih banaka, a najviše im smetaju veća ovlašćenja koja zakon daje CBCG. Predstavnici DPS u Odboru najprije su rekli da žele da malo poprave predloženi zakon, a onda su dostavili amandmane kojima se u potpunosti koncepcijski mijenja predlog zakona i poslovanje po principima Bazel II”, kazao je izvor Vijesti.

Novi zakon je izrađen prije godinu dana, od kada “stoji u Vladinim fiokama”: “Amandmanima se pokušava uvesti rješenje koje EU ne poznaje - da regulativu za bankarski sektor donosi država, odnosno Ministarstvo finansija a ne regulator. (...) To bi bio korak nazad i stvorio bi se haos u regulaciji gdje svako može da radi što želi. Jednom riječju, Ministarstvo finansija pokušava sada kroz amandmane na zakon o bankama da implementira koncept agende koju nisu uspjeli da nametnu Vladi”, tvrdi izvor Vijesti.

Bonus video: