Trijumf "Zemlje” Darka Vučkovića

Dvanaesti Festival alternativnog filma i videa zatvoren je projekcijom nijemog fima “Vesela udovica” iz 1925. godine
89 pregleda 2 komentar(a)
AVI Fest, Foto: AVI fest
AVI Fest, Foto: AVI fest
Ažurirano: 26.12.2017. 08:54h

Nakon dvodnevnog bogatog programa 12. Festivala alternativnog filma i videa, AVIfest, publika je za najbolji film izabrala ostvarenje “Gaia (Zemlja)”, autora Darka Vučkovića iz Podgorice.

“Ideja Vučkovićevog filma prati proces stvaranja skulpture, od uzimanja sirovog materijala, gline iz zemlje, preko procesa obrade do njegove transformacije u dovršeno umjetničko djelo. Za kameru je zadužen bio Mladen Ivanović, a muziku je radio Igor Mijović”, kazali su organizatori festivala.

Publika je istakla i filmove “Parkinške destinacije” Saše Radovića i “Pecki novogodišnji” autorki Paris & Pipa, a Festival je posebno pohvalio rad “Oda nedostižnom” Jelene Živković.

“Posebnu pažnju ovogodišnjeg festivala privukla je primijerna selekcija “Jugoslovenska video avijacija” gdje je publika bila u prilici da odgleda najnovije kratke filmove iz regiona, a koji su višestruko nagrađivani na festivalima širom Evrope i svijeta. Urednik programa bio je prof. Dragan Živančević. I inostrana selekcija urednika Pjer L. Vaillancourta bila je čarobna”, istakao je urednik AVIFest-a Zoran Bojović.

Bojović je najavio i da će oba programa, na zahtjev i interesovanje publike, biti reprizirani tokom februara u KIC-u “Budo Tomović”.

Festival je zatvoren projekcijom nijemog fima “Vesela udovica” iz 1925. godine.

Ljubitelji i stvaraoci aternativnog filma i videa mogli su da uživaju u 15 kratkih filmova crnogorskih autora nastalim u 2017. godini, raznih tematika i žanrova, “od kratke, dokumentarne forme, preko eksperimentalne i igrane, do videoskeča i komedije”.

Reditelj filma koji je publika proglasila kao za najbolji, Darko Vučković, rođen je 1975. u Podgorici. Diplomirao na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi prof. Dragana Karadžića, slikarski smjer. Tokom 1999. i 2000. godine boravio je u Francuskoj na “L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble”, gdje se počeo baviti fotografijom, kompjuterski generisanom slikom i eksperimentalnim zvukom. Specijalističke studije završio je 2012. na Fakultetu Likovnih Umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorana Vukovića, slikarski smjer. Član je ULUCG-a od 2002. godine.

Bonus video: