ISU: GOSTI STEFAN ĐUKIĆ I NIKOLA ZEČEVIĆ

Solidarno društvo i ljevica

Ovom diskusijom završava se ciklus predavanja
77 pregleda 1 komentar(a)
ISU
ISU
Ažurirano: 26.12.2017. 08:46h

U okviru projekta “Preokupacije”, danas u 18 časova u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić”, gosti programa biće Stefan Đukić i mr Nikola Zečević koji će govoriti na temu “Kako do solidarnog društva”.

Publika će imati priliku da pogleda dokumentarac Stefana Đukića “Šta ljevica želi”, uz diskusiju o 100 godina ljevice nakon Oktobarske revolucije. Dokumentarni film “Šta ljevica želi” sniman je uglavnom u Berlinu tokom Petog kongresa partije evropske ljevice. Đukić je tom prilikom razgovarao sa političarima i teoretičarima ljevičarske provenijencije iz Njemačke, Irske, Grčke, Gruzije, Švedske i Rusije.

Stefan Đukić deset godina vodi teorijsko-filozofski blog “Protiv negativnog” na www.stefandjukic.com , sa kojeg su tekstovi prenošeni na portalima i u novinama u Crnoj Gori i Srbiji. Dvije godine je vodio teorijsku radio emisiju “Glasom protiv negativnog” na talasima radija Bar. Nikola Zečević je politikolog i istoričar, piše autorske tekstove i kolumne za “Vijesti”, Peščanik, Novi Plamen.

Diskusijom “Kako do solidarnog društva” završava se ovogodišnji ciklus predavanja “Razgovori u muzeju”. Od sredine januara, aktivnosti projekta “Preokupacije” fokusiraće se na formiranje i prezentaciju fonda “Uglao za umjetnost i čitanje” u likovnoj sobi Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević. Program predavanja nastavlja se od marta 2018.

U prvom dijelu “Razgovora u muzeju” publika je imala priliku da čuje predavanja Miška Šuvakovića, Branislava Dimitrijevića, Borisa Budena, Ivana Salatića, Eremire Krasnići, Mirana Mohara i Nomadume Rose Masilele, i završno sa predavanjem Stefana Đukića i Nikole Zečevića.

Projektom “Preokupacije”, kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namijenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.

Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske kinoteke, a podržalo ga je Ministarstvo kulture.