Namirnice koje najbolje oporavljaju pušačka pluća

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem
55 pregleda 1 komentar(a)
jabuke
jabuke
Ažurirano: 25.12.2017. 10:45h

Konzumiranje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su retko konzumirale ove namirnice.

Međutim, pozitivno dejstvo izaziva samo sveže voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekat.

U okviru studije škole "Džons Hopkins Blumberg" iz 2002. godine, procenjivan je uticaj ishrane na funkciju pluća kod više od 650 odraslih osoba, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika 10 godina kasnije.

Učesnici iz Njemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se mjeri kapacitet pluća da uzimaju kiseonika.

U obzir su uzimani starost ispitanika, visina, pol, indeks tjelesne mase, društveno-ekonomski status i fizička aktivnost.

Rezultati, koji su objavljeni u "European Respiratory Journal", pokazali su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na plućima koja su prouzrokovana pušenjem, prenosi klix.ba.

Bonus video: