U Budvi otvorena izložba Sergeja Anufrijeva

Na izložbi su djelovi svijeta predstavljeni kao djelovi ljudskog tijela: Kina jetra, Afrika je lijeva noga, Crna Gora je unutrašnje uvo
65 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Anufrijev, Foto: Vuk Lajović
Sergej Anufrijev, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.12.2017. 08:52h

Izložba “Analogue Art” poznatog ruskog umjetnika Sergeja Anufrijeva, u organizaciji Dukley European Art Community , svečano je otvorena u „Dukley Gallery“ u Dukley Residence nadomak Staroga grada.

Rukovodilac Dukley European Art Community Marat Geljman kazao je da je Anufrijev bio član grupe „Inspekcija Medicinska Germeneutika“, koja je bila poznata u svijetu.

„Izložba pokazuje da je slikar svjestan toga da je u svijetu sve povezano. Da bi mogli da razumijemo svijet, potrebno je da razumijemo veze. Nešto od toga nauka može objasniti, ali veliki dio nije moguće, zato nam u tome može pomoći umjetnost. To je povezano sa istočnom filozofijom, u ovom slučaju evropski čovjek nam preko geografije i anatomije kaže kako da razumijemo istočnu filozofiju. Na izložbi se mogu vidjeti da su pojedini djelovi svijeta povezani sa djelovima ljudskog tijela- Kina je jetra, Afrika je lijeva noga, Crna Gora je unutrašnje uvo... Drugi dio izložbe govori o povezanosti brojeva i filozofije“, kaže Geljman.

Anufrijev je prvi put u Crnoj Gori i dopada mu se.

„Želim da živim ovdje. Ja sam kao gusar“, naveo je Anufrijev. On je naveo da je u prošlosti umjetnost bila agresivna, otkrivala nove prostore, nove lokacije, svemir, psihodelija.

„Sada živimo u jako velikom svijetu. Umjetnost u 20 vijeku je otkrivala nove prostore, ali sada umjetnost pomaže da se orjentišemo u ovom svijetu. Ona nije više agresivna nego povoljna za ljude. Pozitivno je raspoložena prema onima koji je posmatraju. Ne naziva stvari svojim imenima, pokazuje neki put kako treba čovjek treba da razumije. Umjetnost je kao navigacija, kao vodič. Svaki broj ima svoj psihološki značaj. Broj dva je broj ljubavi, zato što je za ljubav potrebno dvoje. Gravitacija i to je ljubav, kao fizička, tako i psihička. Ovo je veza koju nijesu pronašli ni Frojd ni Ajnštajn u svoje vrijeme. Oni su bili prijatelji, ali nijesu ostvarili cijelu teoriju, zato sada ja radim to umjesto njih“, kazao je Anufrijev.

Bonus video: