"Zahumlje" koncertom završilo 2017. godinu

Zahumlje je tokom 2017. realizovalo 97 programa, a 2018. biće u znaku jubileja
218 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2017. 09:35h

Onako kako to tradicija nalaže JU “Zahumlje” kalendarsku godinu završila je velikim novogodišnjim koncertom. I opet, po tradiciji, tražila se stolica više. U jednoipočasovnom programu u Nikšićkom pozorištu nastupili su hor, veliki folklorni ansambl, vokalni solisti Slavica Vuković i narodni guslar Milan Vujović, narodni orkestar, kao i mladi vituozi, harmonikaš Predrag Nikolić i njegov gost, i kolega sa Muzičke akademije, klarinetista Bojan Milošević. Koncert je ujedno bio i uvertira za ono što publiku čeka tokom 2018. kada “Zahumlje” obilježava 120. godina postojanja.

“Pripremili smo nov repertoar u odnosu na program koji smo realizovali tokom ove godine. U pitanju su poznate pjesme kojima smo samo dali novo ‘ruho’”, kazao je dirigent prof. Predrag Martinović.

Tako je publika imala prliku da čuje “Zavolje se dvoje mladih”, “Đe si da si moj golube”, “Kad je pođoh na Bembašu”, “Tiho noći moje zlato spava”, “Gospođica Violeta”, “Verka kaluđerka”, “Cigani ljubljat pesnji”…

“Ovaj hor isključivo njeguje pjesme koje su obrađene troglasno, četvoroglasno, sa puno kvaliteta i teškoće. Poenta je da ne zavisimo od solista već da hor djeluje kao cjelina”, kazao je Martinović. Nakon hora nastupio je folklorni ansambl sa igrama iz Crne Gore, Boke, Šumadije, Bosilegrada i Makedonije. Iako je publika dosta puta imala priliku da ih gleda, opet su ih ispratili gromoglasnim aplauzom i uzvicima oduševljenja.

“Sve što smo planirali za ovu godinu realizovali smo: preko koncerata hora i svih folklornih ansambala, do književnih večeri koje je organizovao naš književni klub ‘Poenta poetika’. Ove godine smo prvi put organizovali i dva festivala Festival uličnih svirača, kao i Boem fest, koji smo uradili zajedno sa Tehnopolisom”, kazao je Radivoje Mušović, organizator programa u “Zahumlju”. Tokom 2017. Zahumlje je realizovalo 97 programa, a cijela 2018. biće u znaku jubileja, dok će centralna svečanost, zajedno sa akademijom, biti održana u oktobru.

“Hor će imati nekoliko koncerata, ali sa različitim repertoarom, a pokušaćemo i da postavimo nešto novo i kada je u pitanju foklor. Biće gostovanja u zemlji i u inostranstvu. Za kraj aprila planiramo susret horova svih osnovnih škola Nikšića”, najavio je Mušović dio plana za 2018. godinu.

Galerija

Bonus video: